Linkuri accesibilitate

Valențele politice ale vituperațiilor lui Onișcenko la adresa vinurilor moldovene


Iurie Gotișan: „Să fim serioşi, nu poate un medic sanitar de stat să i-a asemenea decizii, fără indicaţii de la cel mai înalt nivel”.


Iurie Gotişan
: „Declaraţia lui Onişcenko precum că Rusia va încerca să rezolve problema calităţii vinului moldovenesc direct cu producătorii şi oamenii de afaceri, fără a apela la autorităţi mi se pare firească la prima vedere. Spun asta având în vedere faptul, si nu este un secret pentru nimeni, ca majoritatea celor care exporta productia vinicola pe piata ruseasca o fac inclusiv prin intermediul şi cu ajutorul unor persoane influente de acolo. Mai mult ca atât, pachetele de acţiuni ale mai multor întreprinderi vinicole din ţară chiar sunt controlate de acţionari ruşi. De aceea, declaraţia lui Onisşenko aparent este mai mult sau mai puţin firească. Însă asta pe de o parte.

Europa Liberă: Dar e bine sau nu să se meargă pe această cale? Ce rol îi revine atunci guvernului?


Iurie Gotișan
Iurie Gotişan: „Pe de altă parte, odată ce Rusia a adus acuzaţii la adresa statului Republica Moldova şi în particular a vizat anume autorităţile moldoveneşti cum că acestea în mare parte se fac vinovate de pretinsa calitate proastă a producţiei vinicole, ma întreb de ce nu se discută sau să nu se continue negocierile anume cu autorităţile de la Chişinău. Mi se pare chiar aberantă declaraţia aceluiaşi Onişcenko precum că autorităţile moldovenesti nu doresc să pătrundă în această problemă dificilă.

Europa Liberă: Autorităţile moldoveneşti au şi propus un plan de acţiuni pentru sporirea controlului asupra calităţii vinurilor, dar care a fost respins se pare.

Iurie Gotişan: „Dacă vă amintiţi, s-au facut mai multe tentative până în prezent de către autorităţile de la Chişinău, în particular de reprezentanţi ai ministerului Agriculturii, care au mers la Moscova la negocieri, negocieri care până la urmă au fost sistate de partea rusă; de tentativele ministerului Agriculturii şi nu în ultimul rând de către Ambasada Republicii Moldova la Moscova. Este stupid să declari în cele din urmă că oficialii de la Chişinău nu doresc să mişte carul din loc. Fapt care mă face să mă conving încă o data că problema vinurilor are la bază mai mult valenţele politice, decât alte motive pretinse de oficialul rus. Şi haideţi să fim serioşi, nu poate un medic sanitar de stat să i-a asemenea decizii, fără indicaţii de la cel mai înalt nivel, chiar nu poate şi nu este în drept s-o facă. Bineînteles, nu neg faptul că concentraţia de acel dibutilftalat a fost depăşită pentru unele loturi de vin, dar mi se pare imposibil ca aceasta să depăsească norma admisibilă în toate loturile, adică în peste 1 milion de litri de vin moldovenesc reexportate”.

Europa Liberă: Belarus, Kazahstan şi Ucraina ar putea să împiedice pătrunderea vinurilor moldoveneşti în Rusia, aşa cum le-a cerut Onişcenko?

Iurie Gotişan: „Aceste declaraţii sunt mai mult nişte sugestii şi fac parte din acelaşi episod, stiind foarte bine care este şi relaţia Rusiei cu Georgia, nu este nimic de mirare. Dar cred că o ţară nu poate influenţa o altă ţară prin nişte declaraţii şi solicitări de interdicţii de a importa bunuri, în cazul dat vinuri, din altă ţară. Este problema fiecărei ţări în parte şi odată ce acestea nu au depistat substante nocive în vinurile moldoveneşti şi nu au facut declaraţii similare celor facute de Federaţia Rusă, de ce să nu importe vinul moldovenesc? Din totalul exporturilor moldoveneşti în perioada ianuarie-mai 2010, peste 13% au fost băuturi alcoolice, din acestea undeva 10 procente din exporturi sunt pe seama vinurilor. Iar per total, în Belarus, Ucraina şi Kazahstan se exportă cam la 30 la sută din totalul exporturilor de vinuri moldoveneşti. Respectiv, o eventuală interzicere a productiei vinicole şi în aceste ţări ar putea şi mai tare perturba industria vinicolă. Totuşi eu sunt sigur că nu se va ajunge la o asemenea conjunctură până la urmă”.
XS
SM
MD
LG