Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională spulberă visurile comuniștilor la o nouă candidatură a lui Voronin


Liderul PCRM se jură că n-ar fi candidat oricum și califică sesizarea CC de către deputatul Ion Pleșca drept un indiciu al temerilor AIE față de rezultatul alegerilor.


Curtea Constituţională a confirmat astăzi aşteptările generale anunţînd că Vladimir Voronin, fostul preşedinte al ţării dintre anii 2001-2009, nu poate candida la un nou mandat. Instanţa a declarat răspicat că nici o persoană care a deţinut două mandate consecutive de preşedinte nu poate candida pentru un nou mandat, dacă după exercitarea celui de-al doilea mandat intervine vacanţa funcţiei de preşedinte. Astfel Curtea Constituţională a pus punct discuţiilor despre interimatul asigurat de Mihai Ghimpu, în sensul dacă acesta constituie sau nu o întrerupere a mandatelor.

Dumitru Pulbere
Iată ce-a declarat ziariştilor Dumitru Pulbere, preşedintele Curţii: „Noi am fost întrebaţi în sesizare sub aspectul interimatului şi curtea a dat răspuns chiar şi în partea rezolutivă la această întrebare sub aspectul interimatului şi dacă intervine interimatul nu contează cine îndeplineşte această funcţie, preşedintele Parlamentului sau prim-ministrul, după caz, deci o persoană care a deţinut două mandate consecutive nu poate să mai candideze pentru un nou mandat la funcţia de preşedinte al R. Moldova. Aşa ne-au pus întrebarea, noi aşa am răspuns”.

Anterior, reprezentanţii opoziţiei parlamentare îndeosebi au vehiculat ideea că interimatul actualului preşedinte ar avea toate caracteristicile unui mandat deplin, chiar dacă este mai scurt în timp. Iată ce contraargumente aduce Ion Pleşca, preşedintele comisiei juridice parlamentare, cel care a cerut Curţii să tălmăcească acest articol al Constituţiei astfel ca să nu existe echivoc.

Ion Pleşca: „Este un interimat, pe o perioadă de timp, provizoriu el îndeplineşte funcţia de şef al statului, interimar. Dar noi cunoaştem care sînt prevederile pentru a fi ales preşedinte al R. Moldova. Trebuie să participi la alegeri, trebuie să fie validate rezultatele alegerilor, trebuie să depui jurămîntul şi numai după depunerea jurămîntului începe exercitatrea mandatului. Dar interimatul nu are nimic. El n-a depus jurămîntul. Acolo sînt condiţii de-a candida la funcţia de şef al statului că persoana trebuie să aibă cel puţin vîrsta de 40 de ani. Dar la noi prim-ministrul poate să aibă vîrsta de 30 de ani şi el poate să asigure interimatul dacă preşedintele Parlamentului nu poate”.

Ion Pleşca spune că a sesizat Curtea să se pronunţe pe seama acestui articol ca să anticipeze eventualele litigii care ar putea apărea după referendumul din toamnă pe tema modificării procedurii de alegere a preşedintelui ţării.

Iată cum a comentat însă liderul comuniştilor Vladimir Voronin, într-un briefing, gestul deputatului Ion Pleşca: „Însuşi faptul adresării la Curtea Constituţională denotă o anumită frică a actualului regim. A trecut un an de cînd guvernează ţara alianţa respectivă, iar ratingul lui Voronin şi al partidului comuniştilor nu numai că nu s-a micşorat dar şi creşte. Şi iată că de frica unei înfrîngeri zdrobitoare ei singuri, componentele alianţei, se adresează Curţii Constituţionale pentru a obţine o decizie care cred ei are ca menire să demoralizeze pe susţinătorii partidului nostru”.

Voronin a lăsat să se înţeleagă că decizia Curţii nu l-a surprins, declarînd că nici nu-şi propunea să candideze pentru un al treilea mandat. Preşedintele comuniştilor a precizat însă că partidul său are candidaturile potrivite pentru funcţia de preşedinte al ţării, dar nu a numit persoane concrete.

Curtea Constituţională a fost întrebată în aceeaşi sesizare dacă hotărîrea de azi rămîne valabilă şi după referendumul din 5 septembrie. Dumitru Pulbere a declarat însă că nu este de competenţa Curţii să comenteze o modificare eventuală în Constituţie. Preşedintele Curţii s-a abţinut să răspundă la întrebarea dacă Vladimir Voronin ar putea candida la funcţia de preşedinte la alegerile din 2014.
Previous Next

XS
SM
MD
LG