Linkuri accesibilitate

Necesara reabilitare a imaginii poliției


Chiril Moțpan
Chiril Moțpan

Mă conving, a câta oară, că trebuie să punem mare accent pe prevenirea unor astfel de cazuri deoarece trebuie să câştigăm cetăţenii de partea noastră.


Chiril Moțpan. Nascut la 24 mai 1958 in satul Selişte, Nisporeni. A studiat la facultatea de litere a USM., licentiat in drept, absolvent al Academiei de Politie „Stefan cel Mare” a MAI, doctorand la Academia de Stiinte a Republicii Moldova, colonel de politie, Sef al Directiei informare si relatii cu publicul a MAI, autorul volumului „Cum sa te aperi de jurnalisti?!”

Luni

Dau mancare la iepuri, apoi iau cafeaua si ma grabesc la serviciu. La ora 09.00, la telefonul 902 al Comisariatului general de poliţie din municipiul Chişinău, a parvenit un apel, de la un bărbat, care a anunţat că în faţa Procuraturii Generale din capitală se află un tânăr, care cere să fie audiat de procurorul general, Valeriu Zubco. În caz de refuz, acesta ameninţa că va exploada substanţa explozibilă deţinută asupra sa.
Merg la faţa locului unde s-a deplasat efectivul Comisariatului general de poliţie, care a încercuit zona, iar procurorul general, Valeriu Zubco şi ministrul de interne, Victor Catan, au purtat discuţii cu suspectul, convingându-l să accepte aplanarea conflictului prin dialog civilizat. În consecință, Eduard Popa, în vârstă de 29 de ani, care și-a motivat acțiunea prin neînțelegerile în familie, a acceptat să continue discuţia în biroul Procurorului General.

Originar din oraşul Ialoveni, Eduard Popa, infirm, fără picioare, purta pe corpul său o centură cu un mulaj din săpun, învelit cu folie de staniol, creând impresia unui explozibil autentic. Așa-zisul „explozibil” a fost preluat de către specialiștii MAI, care au stabilit că a fost vorba de o alarmă falsă. Asupra acestui caz urmează să se pronunțe organul de urmărire penală. Bietul om, bietii politisti, dar poate ar fi mai bine sa spun biata noastra societate.

Ulterior țin o conferință de presă. Un subiect, tentant pentru toată lumea, dar mai puțin plăcut pentru poliție. Trei polițiști au fost reţinuţi pentru corupere pasivă. În după ameaza zilei am participat la două emisiuni televizate. Corupția în cadrul MAI a fost motivul pentru care am fost invitat la Publika TV și Jurnal TV.

Marți

Ma gandesc la scandalul dintre politie si comerciantii de pe marginea strazii care s-a soldat cu incidente grave. Imi spunea un omulean ca poliţistului care a agresat copilul trebuie să i se întocmească un dosar astfel ca să i se taia pofta de a agresa persoane în felul ăsta. Ma conving, a cata oara, că trebuie să punem mare accent pe prevenirea unor astfel de cazuri deoarece trebuie să câştigăm cetăţenii de partea noastră. Şi alături de ei, de presă, să reuşim să ne facem treaba cât mai eficient.

Merg la Nemţeni, Hînceşti, unde în regim non-stop, sunt efectuează lucrări de plombare a breşei digului de protecţie care a provocat inundaţii de proporție. Iau cu mine si cateva numere ale Gardianului, publicatie pe care o editam de scurt timp. Ma surprinde interesul sinistratilor pentru cititul ziarelor. Multi din ei regreta ca ziaristii din presa scrisa au uitat de aceste localitati. In zona calamitata sunt colegi de la MAI care de trei saptamani nu au mai mers pe la casele lor. Niciun caz de incalcare a legislatiei. Si totusi revin la Chisinau cu o anumita doza de tristete. Hapsania, lacomia unor sateni care pana acum nu s-au implicat in depasirea dramei de dupa inundatii. Pe de alta parte, cateva tone de imbracaminte si incaltaminte de care nu ar avea nevoie nimeni din cei nenorociti de stihia apelor. Decizia cere se va lua, probabil va fi, sa li se dea foc!!!

Miercuri

Am fost informat despre o explozie într-un apartament din mun. Chişinău. Imediat la faţa locului s-au deplasat două echipaje ale Detaşamentului Salvatorii şi Pompieri din acelaşi sector şi echipa Centrului Republican de Intervenţie Operativă. Ajunşi la destinaţie, specialiştii au stabilit că, în rezultatul deflagraţiei a avut de suferit un bărbat, în vârstă de 35 ani, care se presupune că efectua lucrări de reparaţie, fiind angajat de proprietar.

Ceva mai tarziu o alta veste, trei tineri au fost reţinuţi de poliţie, după ce au bătut o persoană şi au efectuat două împuşcături, dintr-o armă de foc, în direcţia unei familii din orașul Sângera. Aceştia s-au dovedit a fi locuitori ai satului Milestii Mici, Ialoveni, cu vârsta cuprinsa intre 18 și 21 de ani. În urma percheziţiei, la domiciliul unuia din suspecţi, au fost ridicate două arme de vânătoare, cartuşe de vânătoare cu încărcătură (păstrate ilegal), mănuşi, echipament de vânătoare şi 20 000 lei. Armele şi muniţiile ridicate vor fi supuse unei expertize balistice, iar organele de anchetă urmează să stabilească provenienţa acestora. Dacă vinovăţia lor va fi demonstrată în instanţa de judecată, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 ani. Ma intreb, unde-s cei 7 ani de acasa?

Joi

O zi puțin mai liniștită și am reușit să pregătesc pentru tipar ziarul „Gardianul”. Tematica acestei publicații este axată, în special, pe reflectarea activității MAI. Din păcate, lucrurile bune care se fac în instituție, nu sunt văzute de presă. În cea mai mare partre atenția colegilor mei este focusată asupra poblemelor și comportamentului nu tocmai corect, uneori, al polițiștilor. Prin acest ziar mi-am propus să contribui la reabilitarea imaginii poliției. Este adevărat, după acel tragic 7 aprilie, imaginea poliției afost grav sifonata. În același timp, profesioniștii, oamenii onești din cadrul MAI își fac meseria cu cinste și despre aceste lucruri ne propunem să vorbim în paginele Gardianului.

Tot joi, am avut plăcerea să-i felicit pe colegii mei de la Ziarul de Gardă, care m-au invitat la o conferință de presă prilejuită de aniversarea a 6-a de la fondarea acestei publicații de investigații. A trebuit să răspund și la un șir de întrebări mai ghimpoase, fiind cunoscut caracterul bătăios al ziariștilor de SdG.

Vineri

O buna parte din timp m-am aflat in satele Nemțeni și Cotul Morii, din Hâncești. Ministrul Victor Catan, a avut o întâlnire cu salvatorii din România, care din primele zile ale calamităților, au trecut Prutul, acționând cot la cot cu reprezentanții forțelor de ordine din Republica Moldova.

Prin ordinul ministrului, în semn de înaltă apreciere a atitudinii şi deosebitelor calităţi omeneşti manifestate în acordarea ajutorului sinistraţilor din localităţile sinistrate la lichidarea consecinţelor inundaţiilor, a spiritului de sacrificiu şi jertfire de sine în salvarea vieţilor omeneşti şi a bunurilor cetăţenilor trupele de pompieri şi salvatori din România au fost decoraţi cu distincţii ale MAI. Cei 40 de militari ai trupelor de pompieri şi salvatori ale Ministerului Administraţiei şi Internelor din România au fost înlocuiţi de alţi 20 de colegi. Sunt obosit. Rutina amestecata cu multe responsabilitati isi lasa amprenta.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG