Linkuri accesibilitate

După Mondiale – relansări dificile


Lovitură liberă




Diego Maradona a încheiat așa cum a început: cu zgomot de farsă. Acum 18 luni , cînd prelua naționala Argentinei, Maradona aducea la echipă, înainte de toate, o agitație plină de retorică și surprize. Noul antrenor a convocat, atunci, un lot pestriț, cu necunoscuți sau jucători expirați. La fel de neobișnuită a fost selecția consilierilor, pe rol de armată personală, alcătuită din apropiați și favoriți. A urmat o calificare in extremis la Mondiale, apoi cîteva meciuri de mare entuziasm și dezordine tot la Modiale și, în sfîrșit, un derapaj masiv în fața Germaniei.

Reacția publcului a fost tipic argentiniană, amestecînd idolatria pentru Maradona cu dorința de a uita imediat un eșec dezastruos. Argentina și Maradona au fost reprimiți acasă cu brațele descise. Însă Federația Argentiniană pare să fi judeat mult mai lucid. Carlos Grondona, Președintele Federației, a făcut, inițial, cîteva declarații pozitive. Apoi, a urmat întrevederea cu Maradona. Știm doar că, la sfîrșitul întrevederii, Maradona și-a anunțat demisia.

Maradona susține că Președintele Federației i-a cerut să să renunțe la consilieri și asta a dus la demisie. Situația e plauzibilă, căci Maradona e un sentimental excesiv și nu putea accepta să își trădeze protejații. Dacă lucrurile stau așa, atunci e foarte posibil ca Grondona să fi mizat rece pe o astfel de reacție, tocmai pentru a provoca demisia lui Maradona.

Episodul Maradona s-a încheiat, după un an și jumătate, cu o concluzie previzibilă. Fostul jucător de geniu e un antrenor fără vocație. Faima și emoția nu pot ține o echipă în formă și nu pot înlocui inteligența tactică.

Brazilia celalată echipă clasică a fotbalului sud-american a renunțat la antrenorul naționalei, deși în condiții complet diferite. Brazilia a încheiat Mondialele mult sub așteptări, după un meci inegal și nesigur în sferturi contra Olandei. Primul suspect a fost Dunga, antrenorul care a deplasat partitura de joc a Braziliei spre fotbalul de orientare tactică europeană. Dunga a rescris regimul de joc brazilian și a transformat echipa într-o mașină defensivă care lovește pe contre. Dunga avea argumentele lui, pentru că miza pe o linie defensivă cu cel puțin trei juători excepționali: Lucio, Juan și Maicon. Însă coeziunea morală a echipei a fost mereu în dubiu și problemele par să fi pornit, într-adevăr, chiar de la Dunga, mereu nervos și iritat. Înlocuirea lui Dunga cu Mano Menezes, antrenorul lui Corinthians nu rezolvă problemele. Dunga avea o experiență internațională vastă și o concepție tactică matură. Noul antrenor vine de pe scena internă și criza s-ar putea prelungi ani buni de acum înainte.

Îm sfîrșit, reașezările după Mondiale se apropie final. Pe piața transerurilor e de așteptat apariția închizătorului german Khedira la Real Marid și revenirea lui Robinho la Manchester City, după cîteva luni la Santos. Mulți din jucătorii prezenți la Mondiale și-au oferit o vacanță prelungită și așa au apărut premizele pentru situații de-a dreptul curioase. Recordul se înregistrează la Liverpool care va începe primul meci important sub conducerea lui Roy Hodgson fără nume cît de cît cunoscute. Toți titularii sînt accidentați sau în vacanță. Liverpool rămîne favorita primei partide din calificările Ligii Campionilor dar, în condițiile date, meciul cu macedonenii obscuri de la FC Rabotnicki ar putea deveni o mare încercare.
XS
SM
MD
LG