Linkuri accesibilitate

FSB - o instituție puternică obține noi prerogative


Sediul FSB
Sediul FSB

Legea promulgată de președintele Medvedev este criticată de activiștii pentru drepturile omului pentru că permite Serviciului Federal de Securitate să intimideze după plac ziariștii și oponenții politici.

Preşedintele Rusiei Dimitri Medvedev a semnat decretul prin care Serviciul Federal de Securitate, FSB, devine mai puternic. Pentru critici, un semn că se revine la practicile sovietice, o ameninţare la libertatea de expresie sau de întrunire. Pentru majoritatea ruşilor, arată sondajele de opinie, decretul nu este o problemă, o preocupare.

Varianta aprobată de Duma de stat în a treia lectură şi promulgată astăzi de preşedintele Medvedev este mult atenuată faţă de propunerea inițială. Cu toate acestea este criticată. Activişti pentru drepturile omului susţin că acum FSB-ul este pus peste lege şi că i se dă dreptul de a intimida jurnalişti sau oponenţi politici fără nici o oprelişte.

Kremlinul argumentează că FSB-ul va fi mai eficient în combaterea extremismului şi îi va feri pe cetăţeni să comită greşeli involuntare, cum ar fi să participe la mitinguri neautorizate.

Marea majoritate a ruşilor pare să ignore noua lege. Un sondaj de opinie din 18-22 iulie, realizat de centrul Levada, arată că 67 la suta nici nu au auzit de lege, numai 3 la sută au declarat că urmăresc cu atenţie dezbaterile din parlament.

Lev Gudkov, directorul centrului Levada, afirmă că opinia publică rusă este împărţită aproximativ egal între cei care sprijină şi cei care critică Serviciul de Securitate. Potrivit lui Gudkov, cei care sprijină FSB-ul sunt în general puţin educaţi, trăiesc la ţară sau în oraşe izolate şi sunt total dependenţi de sursele oficiale de informare, în primul rând televiziune. Oponenţii Serviciului de Securitate au în general o educaţie mai înaltă, trăiesc în mari oraşe şi sunt mai în vârstă.

Puterile Serviciului de Securitate au crescut odată cu venirea la putere a lui Vladimir Putin, iar în ultimul timp, FSB-ul încearcă să acrediteze imaginea singurului apărător eficient împotriva terorismului sau extremismului islamist.

Oamenii sunt ceva mai sceptici, după cum au aflat colegii de la radio Svoboda: „Este revoltător” –declară un trecător. „Am mai trecut prin asta prin anii 70 şi 80 când toţi cei activi în societatea civilă , luptând pentru drepturile omului, erau terorizaţi de KGB”.

Pentru o trecătoare, FSB-ul lucrează eficient iar pentru o altă persoană, datorită Serviciului de Securitate, ruşii pot trăi în linişte, ignorând ameninţările din afară.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG