Linkuri accesibilitate

Încercăm să insuflăm viață formatului de negocieri 5+2


Valeriu Chiveri
Valeriu Chiveri

Valeriu Chiveri, noul ambasador la Viena: „Cu cât rolul UE și SUA va fi mai mare, cu atât mai mult ne apropiem de o posibilă reglementare a problemei transnistrene”.









Europa Liberă: Ce vă propuneţi prioritar în funcţia de şef al Misiunii diplomatice a Moldovei la Viena?

Valeriu Chiveri: „Vom încerca să implicăm cât mai mult comunitatea internaţională în găsirea unei soluţii pentru conflictul transnistrean. Interesele mari, care se află în diferite capitale, fac ca aceste lucruri se meargă destul de greu.”

Europa Liberă: Acest format 5+2 rămâne unul eficient?

Valeriu Chiveri: „Pentru moment nu avem alt format. Lucrăm cu acest format. Încercăm să-l aducem la viaţă formală, să spunem aşa. Deocamdată avem doar consultări neformale. Sunt sigur că este un format care poate contribui dacă nu la soluţionarea deplină, cel puţin la apropierea acestui deziderat.”

Europa Liberă: Concret ce poate face Moscova? Ce poate face Kievul? Pentru că sunt vecinii imediaţi ai Republicii Moldova.

Valeriu Chiveri: „Ce poate face Moscova? Moscova poate face mult, cel puţin prin faptul că legăturile economice, pe care le dezvoltă Moscova cu Moldova, şi inclusiv cu regiunea transnistreană, pot fi un element important în procesul de negocieri. Ucraina poate face şi mai mult, ţinând cont de faptul, că avem un hotar comun.”

Europa Liberă: Moscova insistă cu fiece ocazie ca să pună pe picior de egalitate Chişinăul şi Tiraspolul.

Valeriu Chiveri: „Este adevărat. Lucrul ăsta îl simţim de mai mult timp. Noi avem o poziţie clară în situaţia dată: putem fi egali la masa de negocieri, dar nu putem fi egali în situaţia, când Moldova este un stat recunoscut în frontierele noastre. Deci, suntem în situaţii absolut diferite. Nu acceptăm acest lucru.”

Europa Liberă: UE şi SUA, doi observatori în cadrul procesului de negocieri în formatul 5+2. Cu ce poate Bruxelles-ul şi Washington-ul ajuta Moldova pe calea soluţionării acestei probleme transnistrene?

Valeriu Chiveri: „Am vedea rolul lor mai mare, rolul Uniunii Europene şi al Statelor Unite. Şi nu numai ca observatori, aşa cum sunt ei acum.”

Europa Liberă: Chiar ca mediatori?

Valeriu Chiveri: „Nu sunt gata să spun acuma ca mediatori. Dar cu cât este mai mare rolul acestor doi actori foarte importanţi, cu atât mai mult ne apropiem de o posibilă reglementare. Şi rolul UE şi SUA aici îl văd, în primul rând, prin contactele care le au la nivelul cel mai înalt cu Rusia şi cu Ucraina, de ce nu? Cunoaşteţi înţelegerea Merkel-Medvedev, memorandumul lor. Deci, este un semnal clar că aşa actori importanţi ca Uniunea Europeană, ca Statele Unite au un cuvânt greu de spus în soluţionarea problemei.”

Europa Liberă: Ce prevede această înţelegere Merkel-Medvedev, cu referire la soluţionarea problemei transnistrene?

Valeriu Chiveri: „Prevede, în primul rând, o implicare mai serioasă a Uniunii Europene. Evident, în cooperare cu Rusia. Deci, lucrul ăsta nu a fost observat până nudemult, iar implicarea unei ţări aşa de importante ca Germania, ţară foarte importantă pentru Uniunea Europeană, dă anumite speranţe, că Europa a înţeles importanţa soluţionării acestui conflict şi doreşte o implicare cât mai activă.”

Europa Liberă: Acolo la Viena, bănuiesc, o problemă pe care o s-o abordaţi cu regularitate va fi şi încălcarea drepturilor omului în regiunea de Est a Republicii Moldova. Pentru că sunt atestate foarte multe cazuri. Avem mai recent şi cazul jurnalistului Vardanean, şi cazul Cazac, şi încă foarte multe altele.

Valeriu Chiveri: „Guvernul actual şi-a propus, aş spune, o schimbare în abordarea unor probleme legate de conflictul din Transnistria, de soluţionarea conflictului. Încercăm să nu ne lăsăm provocaţi de mai multe acţiuni întreprinse în ultima perioadă de regimul de la Tiraspol.”
XS
SM
MD
LG