Linkuri accesibilitate

Ședință comună a guvernelor bulgar și elen


Gheorghios Papandreu si Boiko Borisov
Gheorghios Papandreu si Boiko Borisov

Participanții au analizat au analizat 2 proiecte energetice regionale – oleoductul „Burgas-Alexandroupolis” și gazoductul Comotini-Dimitrovgrad-Stara Zagora.



Palatul guvernamental „Boiana” la poalele muntiilor Vitosa a gazduit astazi prima sedinta comuna a guvernelor bulgar si elen, prezidata de cei doi prim-ministri, Gheorghios Papandreu si Boiko Borisov.

Premierul elen care a fost însotit la Sofia de 9 ministri si 2 adjuncti de ministri, a declarat ca prin astfel de sedinte ce vor avea loc odata pe an, se va urmari impulsionarea colaborarii bilaterale. Grecia sprijina ferm aderarea Bulgariei la zona Schengen în 2011.

Borisov, la rîndul sau, a declarat ca relatiile bulgaro-elene au un caracter strategic. Schimbul de marfuri a depasit în 2009 1,8 miliarde euro iar investitiile elene sînt evaluate la 2,8 miliarde de euro.

Au fost semnate 10 acorduri de colaborare în domeniul apararii, cel al afacerilor interne, economiei, transportului, culturii, turismului, agriculturii. A fost constituit un consiliu de colaborare la nivel înalt, dupa modelul aplicat de Grecia si Turcia.

Participantii la sedinta comuna au analizat doua proiecte energetice regionale – proiectul petrolier „Burgas-Alexandroupolis” si gazoductul Comotini-Dimitrovgrad-Stara Zagora. Sofia a invitat Athena sa investeasca în centrala sa nucleara „Belene”.

Pozitia Bulgariei fata de prima conducta prin care urmeaza sa fie tranzitate peste 30 de milioane tone de titei rusesc pe an, este ezitanta în ciuda presiunilor din partea Rusiei. Cele 35 de milioane euro venituri din taxe de tranzit, dupa cum afirma Boiko Borisov nu merita riscul poluarii litoralului de sud al Marii Negre, care aduce peste un miliard de euro bugetului. Sofia va astepta rezultatele expertizei internationale de mediu pentru a-si formula pozitia. Grecia însa se pronunta ferm în favoarea proiectului.

Saptamîna trecuta tema a fost discutata prin telefon de Borisov, Papandreu si premierul rus Putin.

În cea ce priveste gazoductul Komotini-Stara Zagora, Bulgaria este cea care insista mai mult pentru realizarea sa întrucat el reprezinta un pas real în directia diversificarii surselor de gaze si o garantie ca o eventuala criza în relatiile ruso-ucrainene nu o va afecta atât de dureros ca în iarna anului 2009.
XS
SM
MD
LG