Linkuri accesibilitate

Simeon de Saxa Coburg Gotha amenință cu o plîngere la Strasbourg


Simeon de Saxa Coburg Gotha
Simeon de Saxa Coburg Gotha

Parlamentul de la Sofia a înghețat dreptul folosirii proprietăților restituite Casei Regale



Ex-premierul Simeon de Saxa Coburg Gotha a avertizat actualul prim-ministru Boiko Borisov, care i-a fost bodyguard în 200,1 iar mai tîrziu a devemit secretar general al Ministerului de interne, ca va actiona statul bulgar la Tribunalul de la Strasbourg cerând anularea moratoriului impus în decembrie 2009 de parlament, asupra folosirii proprietatilor restituite ale casei regale. A fost avertizat si actualul ministru al agriculturii Miroslav Naidenov. Simeon de Saxa Coburg Gotha a cerut ca tema sa nu mai fie politizata.

Parlamentul a înghetat drepturile ex-premierului si sorei sale Maria Luisa, la propunerea lui Iane Ianev – lider al partidului „Ordine, legitate si dreptate”. Decizia a fost criticata la vremea respectiva de o parte din deputatii socialisti si de etnici turici – parteneri de coalitie ai Miscarii tariste.

Moratoriul contine interdictia de a fi exploatate sau vândute proprietatile restituite. El va putea fi anulat prin adoptarea unei legi speciale. Aceasta însa întarzie si de aceia sansele familiei regale de a obtine success de cauza la Tribunalul de la Strasbourg sînt considerate a fi foarte mari.

Întretimp ministerul agriculturii a introdus la tribunalul judetean din Sofia cererea sa fie anulata decizia Comisiei de împroprietarire din orasul Samokov prin care lui Simeon de Saxa Coburg Gotha si sorei sale le-au fost restitute 1650 de hectare paduri seculare în muntele Rila. Se cere si plata unor despagubiri pentru taierile de copaci, în valoare de 2 milioane de euro. Decizia de restituire a fost luata în 2003 când ex-tarul a ocupat postul de prim-ministru si dupa cum afirma oponentii sai, reprezinta un caz flagrant de conflict de interese.

Saptamîna trecuta tribunalul judetean Plovdiv a respins cererea lui Simeon si sorei sale de a le fi restituita proprietatea asupra palatului guvernamental „Kricim” pe motivul ca în 1945 acesta a fost proprietate a statului ci nu a casei regale. A fost creat astfel un precedent care va putea permite anularea actelor de restituire mai vechi.
XS
SM
MD
LG