Linkuri accesibilitate

Tragedie la Festivalul tehno „Love Parade” în Germania


Imagine de la catastrofa de la Duisburg
Imagine de la catastrofa de la Duisburg

Primarul oraşului Duisburg, Adolf Sauerland, a anunţat că procuratura a deschis deja o anchetă dar a declarat că măsurile de securitate erau bine planificate.


19 morţi si peste 300 de răniţi – acesta este bilanţul tragic al celui mai mare festival de muzică tehno din Europa: Love Parade, organizat in Germania. Încercând să ajungă la timp la unul din principalele concerte ale zilei, mii de oameni s-au înghesuit într-un tunel strâmt, mulţimea a intrat în panică, 19 oameni au fost pur şi simplu călcaţi în picioare. Astăzi , la două zile de la tragedia din Duisburg, participantii la Love Parade, mediile dar şi politicienii cer un singur lucru: explicaţii. Ileana Giurchescu:

În acest moment, se cer nu numai explicaţii dar si stabilirea responsabilităţilor. Pentru că nimeni, în Germania, nu este mulţumită cu anunţul organizatorilor festivalului că acesta nu va mai avea loc în viitor, din respect pentru cei 19 morţi.

Una dintre probleme pare să fie dimensiunea oraşului care a găzduit festivalul: mulţi experţi, începând cu şeful sindicatului poliţiştilor germani, sunt astăzi de părere că Duisburg este prea mic pentru o manifestaţie atât de mare: se apreciază că sâmbătă erau peste un milion patru sute de mii de tineri la festival. Mai mult, este criticată şi decizia organizatorilor de a ţine parada tehno într-o zonă închisă, fosta gara de mărfuri din oraş, care nu avea o capacitate mai mare de 250 de mii de oameni. Şi în fine, este criticat faptul că toţi participanţii trebuiau să treacă printr-un tunel, vechi şi destul de strîmt, pentru a ajunge în zona festivalului.

Birgitt Witt, care locuieşte la Duisburg, în apropiere de locul dramei, este convinsă că cel puţin poliţia locală a încercat tot ce a putu ca să împiedice drama. Birgitt Witt povesteşte că poliţiştii au înţeles destul de repede care era pericolul şi au încercat să oprească lumea să se înghesuie în tunel. Fără succes, după cum se ştie acum.

Primarul oraşului Duisburg, Adolf Sauerland, a anunţat că procuratura a deschis deja o anchetă dar a declarat că măsurile de securitate erau bine planificate. „Nu este momentul să sărim la concluzii, trebuie să aşteptăm concluziile anchetei oficiale”, a declarat Sauerland la o conferinţă de presă.

Concluziile anchetei sunt aşteptat şi de cancelara Angela Merkel care s-a declarat „zguduită” de această tragedie. Pentru şeful sindicatului poliţiştilor, Rainer Wendt, responsabilităţile sunt clare: orașul şi organizatorii festivalului . „De un an i-am avertizat că orasul şi locul ales pentru festival sunt prea mici pentru un asemenea eveniment”.

Presa germană de astăzi susţine că organizatorii primiseră permisiunea de a strânge în jur de maximum 250 de mii de participanţi. Dar numărul acestora s-a ridicat, potrivit ultimelor estimări, la bine peste un milion.
Love Parade, festivalul muzicii tehno, a început la Berlin, în 1989, cu puţin înainte de căderea zidului şi a comunismului.

În 2007, festivalul a plecat de la Berlin, după ce organizatorii nu s-au mai înţeles cu primăria. Motivul fiind tot securitatea participanţilor. De atunci, festivalul tehno s-a ţinut în diverse alte oraşe germane. Tragedia de sîmbătă pune capăt festivalului tehno, cel mai mare din Europa.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG