Linkuri accesibilitate

26.07 - Chișinău: Guvernul confruntat cu datoriile la Gazprom


Responsabili din economie, dar şi persoane din conducerea Moldova-gaz, înclină să creadă că cea mai bună soluţie ar fi vânzarea, sau mai exact cedarea acțiunilor concernului Gazprom în contul datoriilor pentru gaze.


26 iulie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Guvernul confruntat cu datoriile la Gazprom.

Dan Ionescu: O cotă tot mai mare din acţiunile societăţii Moldova-gaz se va îndrepta către marele concern rus al gazelor naturale, Gazprom, faţă de care Republica Moldova are datorii de-a dreptul uriaşe. Detalii de la Eleonora Lisnic.

Întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldova-gaz a fost trecută în Registrul de stat al Republicii Moldova încă la 25 mai 1999. Zilele acestea, la mai bine de un an de activitate a societăţii în baza statutului de întreprindere mixtă moldo-rusă, în care se anunţa, că acţionar principal este Gazprom-ul, Guvernul a constatat, că, de facto, compania rusă nu a intrat în posesia pachetului de acţiuni.

Luând act de această informaţie, Cabinetul de miniştri a decis, ca transmiterea celor 50 % plus o acţiune către concernul rus să fie finalizată neapărat până la sfârşitul acestei luni. Graba se explică prin faptul, că Guvernul ar dori să vândă 25 % din acţiunile deţinute de stat în această întreprindere. Guvernul preconizează ca restul de 11 % din acţiuni să fie vândut peste câţiva ani, când, se crede, atractivitatea întreprinderii va creşte.

Proiectul de vânzare a acţiunilor a fost prezentat la Guvern de Departamentul privatizării şi administrării proprietăţii de stat, fără însă a fi specificată modalitatea vânzării. Totuşi, mai mulţi responsabili din economie, dar şi persoane din conducerea Moldova-gaz, înclină să creadă, că cea mai bună soluţie ar fi vânzarea, sau mai exact cedarea lor concernului Gazprom în contul datoriilor pentru gaze.

Datoriile Republicii Moldova faţă de Gazprom, cu tot cu datoriile regiunii transnistrene, se ridică la 860 milioane de dolari. Această sumă depăşeşte de peste 20 de ori preţul întregului pachet de acţiuni, deţinut de Chişinău în întreprinderea Moldova-gaz. Preţul celor două treimi din pachet care ar urma să fie vândute, ar constitui mai puţin de 30 milioane de dolari.

Într-o declaraţie pentru presă, directorul adjunct de la Moldova-gaz, Ion Grâu, referindu-se la relaţiile cu Gazpromul, preferă să vorbească despre datoriile curente faţă de furnizor. Fără datoriile regiunii transnistrene şi fără amenzile aplicate de concernul rus pentru întârzieri, acestea se cifrează, potrivit lui Grâu, la 188 milioane de dolari. Responsabilul de la Moldova-gaz spune, că la 1 august aceste datorii s-ar putea diminua până la 98 milioane de dolari, prin cedare către Gazprom a unor cambii în valoare de 90 milioane de dolari, emise de Ministerul Finanţelor. Despre transmiterea acestor cambii, ca şi despre transmitrea acţiunilor în Moldova-gaz către Gazprom se vorbeşte din toamna anului trecut. Prin luna martie oficiali din Guvern au prezentat chiar aceste două tranzacţii ca un fapt împlinit.

Un alt director adjunct al întreprinderii Moldova-gaz, Voldemar Cheisvic, spune însă că tranzacţiile au fost tergiversate de către partea rusă. Banca Centrală a Rusiei urma să acorde Gazprom-ului dreptul de a constitui, în baza datoriilor debitoare, o întreprindere mixtă moldo-rusă. Astfel, Gazprom-ul nu ar fi obligat să repatrieze valuta provenită din livrările de gaze către Republica Moldova.

Să mai adăugăm, că potrivit datelor oferite de Moldova-gaz, în acest an Republica Moldova a plătit pentru 89 la sută din volumul de gaze ce i-a fost livrat.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG