Linkuri accesibilitate

Sofia se mîndrește cu un grad mai bun de absorbire a fondurilor europene


Ministrul fondurilor europene Tomislav Doncev a declarat că în câteva zile valoarea sumelor absorbite va depăși 1 miliard de euro.



În luna mai Uniunea Europeana a restituit Bulgariei plati în valoare de aproximativ 432 de milioane de euro facute în cadrul unor programe operative. În ultimele 12 luni Sofia a primit de la Bruxelles 867 de milioane de euro si a platit 435 de milioane cotizatie la bugetul Uniunii. În acest mod pentru prima data de când a devenit membra, Bulgaria a iesit la plus. În primii doi ani tara a platit ceva mai mult decat a primit.

Ministrul fondurilor europene Tomislav Doncev a declarat ca în cateva zile valoarea sumelor absorbite va depasi 1 miliard de euro.

Platile record în cadrul programelor operative se datoreaza eforturilor guvernului Boiko Borisov de a debloca fondurile destinate Bulgariei. Expertii asteapta ca în lunile urmatoare tendinta pozitiva sa se accentueze. Sofia va primi din programul „Transport” 350 de milioane de euro pentru constructia ultimelor trei tronsoane din autostrada „Tracia” (Sofia-Plovdiv-Burgas). A fost depasita ramanerea în urma din perioada guvernarii fostilor comunisti când fondurile europene au fost înghetate ca o reactie la coruptia în procesul de absorbire. Licitatiile au avut loc fara probleme deosebite.

Gradul mai bun de absorbire a fondurilor europene sta la baza imbunatatirii situatiei balantei de plati a tarii care, în pofida crizei, a realizat în luna mai cel mai mic sold negativ din ultimii 13 ani – 3,8 milioane de euro.

Cu un an în urma din diferite motive de ordin administrativ si nu rareori criminal, se puteau efectua numai plati în avans în cadrul programelor operative. Situatia acum este complet diferita de cea de pana la ianuarie 2008 cand Bruxellesul a înghetat platile în cadrul programelor SAPARD, ISPA si PHARE.
XS
SM
MD
LG