Linkuri accesibilitate

24.07 - București: Audieri la Parchetul General în cazul Jimbolia și afacerea Costea


Nicolae Văcăroiu e inflexibil: „toate operaţiunile de petrol cu Iugoslavia au fost aprobate de Consiliul de Securitate ONU”.



24 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Calin Cristea; Reporter corespondent: Liana Ionescu).

Audieri la Parchetul General în cazul Jimbolia și afacerea Costea.

La Parchetul General fostul priministru Nicolae Văcăroiu a fost audiat astăzi ca martor în dosarul Jimbolia. Domnul Văcăroiu e inflexibil: „toate operaţiunile de petrol cu Iugoslavia au fost aprobate de Consiliul de Securitate ONU”. Pentru procurori se anunţă o vară fierbinte, pentru că revine în forţă cazul Costea. Nu mai puţin de 10 dosare groase, conţinînd atît documente rezultate din ancheta magistraţilor francezi cît şi altele, solicitate în cadrul comisiei rogatorii de magistraţii romani au sosit pe adresa parchetului general.

Citat pentru a doua oara la Parchetul general, fostul premier Nicolae Văcăroiu a fost audiat timp de o ora şi jumătate în calitate de martor în dosarul Jimbolia. El a respins acuzatiile privind incălcarea embargoului petrolier impus Iugoslaviei în perioada 1994-1995 susţinînd că nu au fost exportate în Iugoslavia decît cantităţile de petrol aprobate de Consiliul de Securitate al ONU.

N.Văcăroiu: „Deci în toată aceasta perioadă, au fost cantităţi de combustibil aprobate de către Consiliul de Securitate ONU care au fost livrate pentru tot ce însemna întreţinerea sistemului energetic Portile de Fier 1 si 2 şi întreţinerea navigaţiei pe Dunăre.”

Nicolae Văcăroiu nu a dat nici un fel de informaţie cu privire la cantitatea de produse petroliere aprobata de Consiliul de Securitate ONU, declarînd, pur si simplu, că nu ştie căt a fost aceasta şi nici de ce transportul s-a făcut în conditii de conspirativitate.

N.Văcăroiu: „Deci în primul rînd nu cunosc acest transport - 1000 de vagoane, 900 de vagoane, de ce s-a făcut noaptea, de ce nu s-a făcut ziua, repet încă o dată: dacă cantităţile respective corespund cu cele aprobate, că au fost mai multe aprobări ale Consiliului de Securitate ONU pentru menţinerea sistemului de navigaţie al Dunării şi pentru sistemul hidroenergetic, totul este OK”.

Potrivit unui comunicat al MAE, aprobările acordate Romaniei de Consiliul de Securitate ONU pentru menţinerea pe timp de iarnă a funcţionării sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Portile de Fier vizau următoarele cantităţi maxime de produse petroliere: 500 de tone de motorină, 2 tone de ulei de motor şi 1500 de tone de păcură pentru încălzit. În comunicat se mai precizează că orice alte presupuse transporturi de produse petroliere din Romania spre Iugoslavia, în perioada embargoului, nu figurează în documente oficiale aflate în posesia MAE. (...)

Din dosarul existent la Parchetul general rezultă că a fost o afacere de contrabandă, iar la buget nu a intrat nici un ban. Procurorul-anchetator Flavius Crîsnica declarat că audierea ca martor a fostului premier s-a impus ca urmare a indicării lui de către mai multe persoane interogate ca fiind unul dintre cei care au cunoscut şi eventual au avizat transportul de petrol către Iugoslavia în perioada 1994 - 1995.(...)

Tot astazi, procurorii au deschis coletele expediate de magistraţii francezi cu documentele referitoare la Afacerea Costea, în care sunt implicaţi lideri ai PDSR şi fostul preşedinte Ion Iliescu. L-am întrebat pe purtatorul de cuvînt al Parchetului General, Robert Cazanciuc ce conţin aceste documente:

R. Cazanciuc: „Este vorba despre 10 volume conţinînd documente care au fost solicitate prin comisia rogatorie; este vorba de documente care au rezultat din ancheta magistraţilor francezi, ancheta proprie desfăşurată în Franţa, cît şi documente solicitate de către procurorii romani, printr-o comisie rogatorie”. (...)
XS
SM
MD
LG