Linkuri accesibilitate

Satira și politica internațională


Patrick J. O'Rourke
Patrick J. O'Rourke

Menirea umoristului, crede P.J. O’Rourke, este să transmită celor care nu ştiu prea bine ce se întâmplă pe teren, atmosfera de la faţa locului, absurdul situaţiei.


Patrick J. O’Rourke, unul din cei mai cunoscuţi scriitori satirici din Statele Unite, s-a aflat astăzi în vizită la sediul din Praga al postului nostru de radio. Într-un interviu în exclusivitate, pe care vi-l oferim în sinteza lui Mircea Ţicudean corespondentul nostru Charles Recknagel l-a întrebat pe P.J. O’Rourke dacă umorul poate juca un rol decisiv în politică, sau este doar un fel de medicament de uz personal, pe care-l folosim pentru a ne apăra de nedreptăţile vieţii.

Scriitorul P.J. O’Rourke crede că mai degrabă decât armă politică, umorul este un mijloc de a respira al individului asaltat de lumea din jur. Pe de altă parte, însă, ridicolul este o armă puternică, iar odată ce oamenii sau instituţiile încep să se facă de râs, scriitorul nu poate rămâne nepăsător, iar umorul poate şi distruge. Un exemplu ar fi – crede scriitorul – ce s-a întâmplat în Uniunea Sovietică şi în măsură şi mai mare în ţările comuniste din centrul Europei, spre sfârşitul războiului rece, când oamenii râdeau tot mai des de sistem, făcîndu-l implicit să-şi piardă din putere.

Întrebat dacă îşi menţine părerea că umorul se naşte din suferinţă, aşa cum a scris într-una din cărţile sale, scriitorul ne-a spus că acesta este un crez de-al său, care l-a marcat de-a lungul întregii cariere, încă pe vremea când lucra la National Lampoon, un program satiric de televiziune... Cu timpul, îşi aminteşte el, am devenit mai sensibil la lucrurile care ne îngrijorează pe toţi, sau pe mulţi noi, iar obiectul satirei mele a început să devină tot mai mult politica internaţională. În timpul războiului civil din Liban, de exemplu – spune P.J. O’Rourke – mi-am dat seama că analizele politice serioase nu surprind absurdul situaţiei de la faţa locului, ceea ce libanezii înşişi, spre deosebire de occidentali, înţelegeau foarte bine.

P.J. O’Rourke îşi aminteşte că în Statele Unite reacţiile la abordarea satirică sau umoristică a unor crize regionale sau internaţionale serioase n-au fost întotdeauna favorabile. Cei lipsiţi de umor au spus că nu e voie să faci haz, de pildă, de războiul sângeros din Liban. Scriitorul spune însă că în acelaşi timp, oamenii din ambele părţi ale conflictului, libanezii şi israelienii, păreau să nu mai contenească în a inventa glume şi bancuri despre propriul lor conflict sângeros. Menirea umoristului, crede P.J. O’Rourke, este să transmită celor care nu ştiu prea bine ce se întâmplă pe teren atmosfera de la faţa locului, marcată în parte de tragedie, desigur, dar şi de o recunoaştere totală de către cei implicaţi direct a absurdului situaţiei în care se află.

P.J. O’Rourke, unul din cei mai cunoscuţi scriitori satirici din Statele Unite, într-un interviu acordat corespondentului EL Charles Recknagel.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG