Linkuri accesibilitate

Stare excepțională în satele Stoianovka, Goteşti şi Ţiganca din Cantemir


Aproximativ 2500 de hectare de pămînt aparţinînd celor trei sate se află sub ape.


Autorităţile anunţă că pericolul de inundaţii se menţine pentru mai multe sate din raioanele Cantemir, Cahul şi Leova din sudul republicii. După ce s-a spart digul din apropierea satului Goteşti, peste o sută de persoane din localităţile vecine au fost evacuate. În satele Stoianovka, Goteşti şi Ţiganca din Cantemir a fost declarată stare excepţională.


Potrivit datelor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale cea mai critică situaţie este în satul Ghioltosu, comuna Ţiganca. În casele a 5 familii din Ghioltosu a intrat deja apa. Alţi 100 de săteni sînt evacuaţi. Pentru că pericolul de inundaţii masive se menţine, autorităţile au declarat stare excepţională în Stoianovka, Goteşti şi Ţiganca. Iată cum motivează această decizie ofiţerul de presă al Serviciului Situaţii Excepţionale Liliana Puşcaşu.

Liliana Puşcaşu: „Anume vreau să spun că lumea trebuie să fie mai mobilizată, mai informată de situaţia care este la moment şi să asculte toate recomandările autorităţilor publice locale”.

Liliana Puşcaşu a declarat Europei Libere că introducerea stării de urgenţă a fost necesară şi pentru că unii săteni nu au acceptat să fie evacuaţi. L-am întrebat pe primarul comunei Ţiganca, Petru Gandrabur de ce oamenii se îngrijesc de bunurile lor înainte să aibă grijă de propria viaţă.

Petru Gandrabur: „Vreau pentru toţi să fie înţeles. Este ceva omenesc. O pasăre nu vrea să-şi părăsească cuibul. Şi noi înţelegem şi atîta timp cît situaţia este calmă, pe timp de noapte sînt sută la sută evacuaţi şi sînt nu în zonă iar pe timp de zi sînt sub protecţia poliţiştilor. Li se permite să treacă pe la casă. Asta-i specific omului şi nu trebuie să ne mirăm de chestia asta”.

Majoritatea celor evacuaţi au preferat, după cum ne-a spus primarul, să stea pînă trece pericolul pe la rude.

Petru Gandrabur: „La moment sînt doar două persoane plasate la azilul din Pleşeni, azilul pentru bătrîni. Şi dacă o să fie situaţii mai grave, deci oamenii sînt stresaţi, cei care simţim noi că este nevoie îi plasăm acolo fiindcă este permanent acordată asistenţă medicală”.

Petru Gandrabur a mai spus Europei Libere că aproximativ 2500 de ha de pămînt aparţinînd celor trei sate se află sub ape. Serviciul Situaţii Excepţionale a comunicat că pericolul inundaţiilor se va menţine pînă cînd Prutul va reveni la cotele normale aşa încît apa care s-a adunat în luncă să se scurgă în rîu.

Autorităţile se feresc însă să facă prognoze clare. Ofiţerul de presă al acestei instituţii Liliana Puşcaşu ne-a mai spus că la staţia de pompare a apei din Cantemir, care era sub pericol de a fi inundată, s-a construit un dig de protecţie şi a fost deconectată electricitatea. Iar traseul Cantemir-Cahul rămîne în continuare închis, potrivit Serviciului Situaţii Excepţionale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG