Linkuri accesibilitate

Neajunsurile normelor de reflectare în mass-media a campaniei pre-referendum


Petru Macovei (Asociația Presei Independente)
Petru Macovei (Asociația Presei Independente)

Petru Macovei: „Sunt absolut convins că partidele vor folosi timpul gratuit de antenă pentru a-şi promova imaginea în eventualitatea alegerilor anticipate decît să discute reforma constituţională.”


Unsprezece partide din cele treizeci care sint in evidenta Ministerului de Justitie s-au înregistrat deja la Comisia Electorală Centrală ca participante la referendumul privind modificarea procedurii de alegere a şefului statului. Parte din aceste formatiuni sint impotriva desfasurarii plebiscitului, dar s-au inregistrat totusi la CEC pentru ca astfel vor avea posibilitatea, de rind cu cele care sprijina referendumul, să participe la dezbateri organizate de instituţiile publice ale audiovizualului.

Asadar, partidele s-au impartit in doua tabere adverse. Partidele ce constituie Alianţa pentru Integrare Europeană, cu care s-au solidarizat Mişcarea Acţiunea Europeană, Partidul Naţional Liberal şi Alianţa Verde vor chema cetăţenii să iasă la referendum şi să spuna da alegerii preşedintelui de către popor. De partea cealalată – PCRM-ul, mişcarea „Ravnopravie” şi Partidul Socialiştilor „Patria-Rodina” se pronunţă împotriva referendumului, iar PPCD, desi dezaproba desfasurarea plebiscitului, lasa la discretia fiecaruia dintre membrii fractiunii sa decida cum sa procedeze. In aceste conditii ce planuri isi face presa?

Normele de reflectare a campanie - pentru sau impotriva referendumului - au fost aprobate deja de Comisia Electorală Centrală la sfîrşitul săptămînii trecute. Chiar daca a fost imbunatatit la cererea unor organizatii de protejare a normelor deontologie, regulamentul contine totuşi norme restrictive nejustificate, opineaza directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

Petru Macovei: „Acest regulament impune anumite restricţii pentru mass-media, în special pentru audiovizualul public, de exemplu, să ofere timp de antenă gratuit partidelor. Sunt absolut convins că partidele vor folosi acest timp gratuit pentru a-şi promova imaginea în eventualitatea alegerilor anticipate şi prezidenţiale decît să discute reforma constituţională în sine.”

Directorul postului public de televiziune, Angela Sîrbu nu este foarte incitata de obligaţia impusă rediodifuzorilor publici de a oferi tuturor participanţilor la campanie timp de antenă gratuit.

Angela Sîrbu: „Eu personal sunt împotriva acestei prevederi. Ar trebui să avem libertatea să decidem noi cum prezentăm opiniile tuturor. Datoria noastră este să-i chemăm, dar am fi putut face lucrul acesta atractiv dacă puteam alege noi modalitatea.”

Pe de altă parte, autoritatea electorală a permis totuşi radiodifuzorilor să invite la dezbateri şi alţi actori decît partidele politice, ceea ce le va permite radiodifuzorilor publici sa iasa din tiparele impuse de partide.

Din nou Angela Sîrbu: „Vom face dezbaterile mixte – politicieni şi experţi. Radio va face separate, dar noi vom invita şi politicieni, şi experţi care să echilibreze mesajul.”

Am căutat să aflu şi ce cred despre obligaţiile presei rezultate din actele normative ale CEC-ului si cum au de gind sa le onoreze instituţiile din presa locală.

Iată spre exemplu opinia lui Tudor Iascenco, directorul săptămînalului „Cuvîntul” de la Rezina: „Regulamentul acesta este foarte contradictoriu. Pentru că este o copie a regulamentului cu privire la reflectarea alegerilor, ceea ce nu convine pentru referendum. De exemplu, vin cetăţeni cu opinii pro sau contra referendum. Eu pot să le public? Este absolute neclar.”

Iată însă replica secretarului CEC, Iurie Ciocan: „Noi avem abordări similare şi în cazul alegerilor, şi în cazul referendumului. Pentru că toate instituţiile activează similar. Noi nu facem decît să încercăm să asigurăm drepturile tuturor.”

Si lupul satul si oaia intreaga, asta este dilema existentiala pe care trebuie sa o rezolve presa in fiecare campanie, adica sa respecte rigorile accesului egal pentru toti participantii, dar in acelasi timp sa ofere publicului emisiuni interesante, or din obligatie nimeni nu sta in fata televizorului, nici macar puscariasii, cum spune un editorialist consacrat.

Intre timp Alianţa pentru Integrare Europeană a anuntat ca va avea un staff electoral comun pentru referendum, iar citeva formatiuni extraparlamentare care sprijină desfasurarea plebiscitului s-au oferit sa se asocieze cu guvernarea in cadrul acelui staff comun.
Previous Next

XS
SM
MD
LG