Linkuri accesibilitate

Cazul Vardanean: un dosar cu o singură "probă" - autodenunţul


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Irina Vardanean: „Procesul a durat exact 5 minute. Judecătoarea a venit la şedinţă cu decizia gata tipărită din timp pe foaie”.

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. Iată temele principale.

Mandatul de arest pe numele jurnalistului Ernest Vardanean pentru alte 30 de zile a fost prelungit în 5 minute.

„Judecătoarea a venit la şedinţă cu decizia gata tipărită din timp pe foaie. Deci ea ştia din start ce decizie va lua. Apoi i-a dat cuvântul lui Ernest. La care el i-a spuns: Ce vreţi să mai auziţi de la mine, dacă deja aţi decis totul?”, spune Irina Vardanean, soţia jurnalistului arestat pe 7 aprilie de securitatea transnistreană, invitata ediţiei noastre de astăzi.

Nivelul şomajului şi al migraţiei forţei de muncă se menţin în Transnistria la cote alarmante, afirmă experţii.

Mai întâi, un buletin de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute, prezentat de colega mea, Diana Răileanu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Administraţia de la Tiraspol a îndemnat Kievul să se distanţeze de formatul internaţional de negocieri şi să acţioneze mai ferm în calitate de mediator în problema transnistreană. Vorbind despre recenta vizită a liderului Igor Smirnov la Kiev, şeful departamentului de externe de la Tiraspol Vladimir Yastrebcheak, a spus că autorităţilor Ucrainei li s-a sugerat că a sosit momentul potrivit pentru recunoaşterea documentaţiei emise la Tiraspol şi că o temă separată a discuţiilor a fost restabilirea circulaţiei trenurilor prin Transnistria. Potrivit lui Yastrebcheak, la Kiev a fost prezentată perspectiva reglementării transnistrene dorită de Tiraspol şi anume că soluţia nu poate fi una rapidă şi că obţinerea recunoaşterii internaţionale a Transnistriei ar trebui să se producă, citez, „pe cale evolutivă şi nu prin evenimente de felul celor din Osetia de Sud”. Într-un interviu acordat Europei Libere, politologul din Bender, Andrei Safonov, a fost de părere că ţinta principală pe care o are în vizor Tiraspolul este restabilirea tranzitului nestingherit a teritoriului ucrainean la exportul de mărfuri transnistrene, tranzit întrerupt în martie 2006.

Andrei Safonov: „S-ar putea că Tiraspolul vrea să încerce astfel să determine Kievul să adopte poziţii coordonate cu Moscova în ceea ce priveşte problema transnistreană”.

După părerea lui Safonov, Kievul nu va forţa mina Tiraspolului în cadrul dialogului cu Chişinăul.

Serviciul Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale a anuntat scaderea nivelului apelor pe riurile Prut si Nistru. In urma inundatiilor de pe Prut au fost afectate peste 900 de constructii si au fost evacuate aproape 3 mii de persoane. Guvernul a anuntat ca saptamana aceasta va incepe constrctia de noi locuinte pentru persoanele ramase fara adapost din satele Nemteni si Obileni. Satul Cotul Morii urmeaza a fi stramutat.

Ministrii de externe din tarile OSCE nu au reusit sa ajunga la un consens pentru a trimite o misiune internationala de politie in Kirghistan, dupa recentele violente etnice intre majoritatea kirghiza si minoritatea uzbeca din sudul acestei tari. Solicitarea autoritatilor de la Bishkek a fost sustinuta de Kazahstan, Statele Unite, Germania si Franta. Ministrii de externe ai OSCE au cazut de acord ca pina la sfirsitul anului sa fie organizat un summit al sefilor de stat si de guverne la Astana, considerind ca modul in care OSCE va raspunde crizei din Kirghistan reprezinta un test al organizatiei.

La Moscova, Duma de Stat a adoptat in ultima lectura o lege controversata, care mareste puterile Serviciului Federal de Securitate, FSB. Potrivit noii legi, FSB va avea dreptul sa emita avertizari impotriva celor suspectati ca ar pune la cale delicte impotriva securitatii Rusiei. Criticii legii spun ca acest procedeu va fi usor de folosit impotriva adversarilor guvernului si pentru inabusirea protestelor.

Intr-un interviu cu Radio Europa Libera, fostul general KGB, Oleg Kalughin, care traieste acum in Statele Unite, a spus ca actualul sistem din Rusia se bazeaza pe „KGB, deoarece conduce guvernul, pe Biserica Ortodoxa Rusa ca parte a fostelor agentii KGB la nivelul clerului si pe lumea afacerilor.”

Aflat la Tbilisi, ministrul francez de externe Bernard Kouchner a acuzat Rusia de încălcarea armistiţiului cu Georgia şi a cerut Moscovei să-şi retragă trupele pe poziţiile de până la războiul din 2008. In aceasi zi, pe 15 iulie la Tbilisi ministrul de externe al Uniunii Europene, Catherine Ashton a anunţat că Uniunea Europeană începe negocierile cu Georgia, Armenia şi Azerbaijianul pentru încheierea acordurilor de asociere.

Uniunea Europeana a cerut Rusiei sa duca la capat investigatia in legatura cu uciderea in urma cu un an in Cecenia a jurnalistei si militantei pentru drepturile omului Natalia Estemirova. Intr-o declaratie a celor 27 de tari UE se exprima ingrijorarea in legatura cu “deteriorarea situatiei aparatorilor drepturilor omului” in regiunea Caucazului de Nord. Investigatia in legatura cu aceasta crima treneaza si importanti reprezentanti ai organizatiilor pentru apararea drepturilor omului din Cecenia spun ca in aceasta crima este implicat si actualul presedinte al Ceceniei Ramzan Kadirov.

Presedintele Dmitri Medvedev a facut un apel pentru crearea unei noi aliante intre Rusia, Statele Unite si Uniunea Europeana. Intr-o intrevedere cu ambasadorii Rusiei, Medvedev a spus ca „recenta sa calatorie in Statele Unite a aratat ca colaborarea in domeniul inovatiilor poate crea o agenda pozitiva a relatiilor noastre”. Presedintele de la Moscova a vorbit si el despre „resetarea” relatiilor tarii sale cu Occidentul.

Aproape jumătate din camioanele cu vinuri moldoveneşti oprite să intre în Rusia au obţinut, săptămâna trecută, certificate de calitate şi au fost admise pe piaţa rusă. Anunţul a fost făcut de ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc. Sanitarul sef al Rusiei, Ghenadi Oniscenko a spus ca numai vinurile care nu sunt de calitate din Moldova vor fi oprite, cele care vor dovedi ca sunt bune, vor putea intra in continuare pe piata rusa.

Ucraina a anunţat că va scumpi tarifele la gaze pentru consumatorii casnici cu 50 la sută, începând de luna viitoare. Premierul Mykola Azarov a spus că scumpirea este necesară pentru a obţine un nou credit standby de 15 miliarde de dolari de la FMI necesar pentru a reduce deficitul bugetar. Tarifele pentru agentul termic rămân deocamdată neschimbate.

Peste jumatate dintre rusi cred ca nu are nici un rost sa critici autoritatile, iar aproape 50% spun ca a critica oamenii politici este potential periculos. Asa rezulta dintr-un sondaj de opinie al centrului independent Levada de la Moscova. Pe de alta parte, sondajul sugereaza ca marea majoritate a rusilor, 84%, spun ca opinia protestatarilor trebuie luata in seama, iar aproape 80% cred ca critica este un lucru util celor aflati la putere. In cadrul aceluiasi sondaj, 63% dintre respondenti au spus ca tot ce se difuzeaza la televiziunile rusesti este cenzurat, iar aproape 60% din cei chestionati au declarat ca sprijina „cenzura”, prin care inteleg mai ales apararea unor anumite standarde morale in presa.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Radu Benea: Mulţumesc, Diana. Mai multe ştiri, analize şi comentarii găsţi pe pagina noastră de Internet:

Doamnelor şi domnilor, cum anunţam, invitata ediţiei de astăzi este Irina Vardanean, soţia jurnalistului independent din Tiraspol Ernest Vardanean, arestat de securitatea transnistreană pe 7 aprilie, sub acuzaţia de spionaj în favoarea Moldovei. Rudele şi Chişinăul spun că dosarul lui Ernest Vardanean este unul politic. Eliberarea jurnalistului este cerută de prestigioase organizaţii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului, guverne occidentale şi instituţii europene.

Irina si Ernest Vardanean
Irina Vardanean ne-a confirmat că de puţină vreme poate să-şi vadă soţul cu o anumită regularitate şi chiar mai des decât imediat după arestarea lui. La aceste întâlniri, de la sediul aşa-numitului minister al securităţii transnistrene, i se permite să-şi ia şi cei doi copii – băiatul de 6 ani şi fetiţa de aproape un an.

„Întâlnirile au loc de două ori pe lună, - spune Irina, - şi durează aproximativ 40-50 de minute”.

Am întrebat-o cum arată şi cum se simte Ernest Vardanean?

Irina Vardanean: „Este deprimat. Ultimele două dăţi nu mi-a plăcut deloc cum arată. E necăjit şi parcă speriat, şi demoralizat. Îşi face griji şi pentru copii. Este foarte greu. Nu ştim la ce să ne mai aşteptăm şi când”.

Cel mai tare l-a supărat însă modul în care a decurs ultima şedinţă de judecată, din 7 iulie, când i s-a prelungit mandatul de arest cu încă 30 de zile, zice soţia lui Ernest Vardanean.

Irina Vardanean: „Procesul a durat exact 5 minute. Judecătoarea a venit la şedinţă cu decizia gata tipărită din timp pe foaie. Deci ea ştia din start ce decizie va lua. Apoi i-a dat cuvântul lui Ernest. La care el i-a spus: Ce vreţi să mai auziţi de la mine, dacă deja aţi decis totul?”

Irina Vardanean continuă să fie nemulţumită de prestaţia apărării din oficiu oferită de autorităţile transnistrene, deşi aşa numitul avocat de stat i-a spus că şi el ar fi fost anunţat doar cu o oră înainte despre şedinţa de judecată. Totuşi, spune Irina, avocatul din oficiu a făcut demersurile necesare pentru cercetarea în libertate a lui Ernest, însă ele toate au fost respinse.

Am întrebat-o pe Irina dacă autorităţile transnistrene au prezentat până acum şi dovezi în sprijinul acuzaţiilor pe care i le aduc soţului său sau dispun numai de auto-denunţul făcut în detenţie de Ernest Vardanean şi difuzat de câteva ori la televiziunea din Tiraspol.

Irina Vardanean: „Nu au prezentat nimic, fiindcă nu s-a încheiat ancheta. În al doilea rând, dosarul este secretizat şi nimeni nu l-a văzut, nici măcar avocatul din oficiu. Însă atunci când ancheta se va finaliza, ei vor fi obligaţi să să transmită dosarul lui Ernest şi avocatului. Iată atunci va fi limpede dacă au sau nu dovezi sau numai această pretinsă mărturie a lui Ernest. Deşi, juriştii transnistreni mi-au explicat că dacă această mărturie este contrasemnată de avocat, atunci ea capătă o anumită greutate în instanţă şi în baza ei chiar poate fi condamnat”.

Irina Vardanean spune că nu-şi face iluzii că soţul ei ar putea să fie amnistiat. Contrar celor scrie în presa transnistreană, Irina crede că doar foarte puţine persoane vor fi eliberate din închisorile transnistrene prin amnistia pregătită de autorităţi cu ocazia zilei de 2 septembrie, când regiunea transnistreană îşi va sărbători cea de a 20-a aniversare de la auto-proclamarea independenţei. Soţul ei însă, căruia i se impută cea mai gravă crimă – înalta trădare de stat - nu intră în categoriile ce vor fi supuse în acest an amnistiei.

Am întrebat-o pe Irina dacă nu s-a răzgândit să-i ceară liderului transnistrean Igor Smirnov să-l graţieze pe soţul ei.

Irina Vardanean: „Nu, nu m-am răzgândit. Dacă va fi judecat şi va fi condamnat, Doamne fereşte, aşa cum promit ei, atunci cine îl va scoate de acolo? Dacă până la judecată nu s-a deranjat nimeni să-l elibereze”.

Irina a adăugat că este mulţumită totuşi de faptul că autorităţile de la Chişinău nu au uitat de Ernest, după cum i se păruse, în mod greşit, la început şi că a primit şi un ajutor material, şi că apreciază faptul că oficialităţile moldovene aduc în discuţie cazul soţului său la întâlnirile cu factori de decizie din străinătate la cele mai diverse nivele. Oricum, toate aceste eforturi, mai zice Irina, pentru ea vor putea să aibă o reală valoare doar atunci când îşi va vedea soţul pus în libertate.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Oficiul forţei de muncă din Tiraspol
Rata şomajului în regiunea transnistreană a crescut brusc în ultima jumătate de an, la fel ca şi numărul persoanelor plecate peste hotare ca să-şi caute un loc de muncă. Aceste tendinţe îngrijorătoare au devenit cunoscute la o “masă rotundă” de la Tiraspol dedicată problemei migraţiei ilegale. Agenţia de ştiri Novyi Reghion o citează pe şefa Centrului tiraspolean de ocupare a forţei de muncă, Snejana Cernogor, cu explicaţia că numărul şomerilor creşte odată cu speranţa tot mai mică privind salarizarea adecvată. 45 la sută din locurile vacante în Tiraspol revin cusătoreselor, a spus Cernogor. Participanţii la masa rotundă, experţi şi oficialităţi au fost unanimi că şomajul alimentează migraţia, printre cauzele principale fiind lipsa locurilor de muncă, salariile mici şi lipsa unor condiţii adecvate de muncă.

Mai există o gategorie de persoane care nu aşteaptă îndemnizaţia de şomaj, dar nici nu pleacă peste hotare, ci-i reprezintă micii întreprinzători din Transnistria care preferă să facă comerţ la Chişinău. În Chişinău există chiar şi o piată căreia lumea îi spune „Piaţa tiraspoleană”, unde aceştia vin să-şi vîndă marfa. Am încercat să aflăm ce-i determină să facă în fiecare zi drumul de la Bender sau Tiraspol pînă la Chişinău şi de ce nu-şi dezvoltă propria afacere acasă.

------------------------------------------------------------------------------------------------

„Pentru că acolo nu ai unde să lucrezi. Nu poţi nimic să faci, nici să-ţi deschizi o afacere nici s-o dezvolţi. Iar dacă porneşti o afacere, imediat îţi pun capacul. Acolo toate locurile deja-s cumpărate – în principal de către oamenii cu funcţii mari, de deputaţii noştri şi alţii. La vamă e foarte complicat. Accept să plătesc impozitele, dar un impozit normal, nu pe acelea impuse de ei. Ei însă ne impun o taxă vamală de 40 la sută. Dar eu nu aduc această producţie de peste hotare. Eu mă deplasez prin teritoriul meu, prin teritoriul unic al RM.”

„Dacă vor închide piaţa asta ne vine sfîrşitul la toţi de aici. Unde vom lucra? Conducătorii noştri doar nu se gîndesc să ne asigure un salariu decent ca să putem să supravieţuim.”

„La noi la Tiraspol, dacă i-ai un credit, de exemplu l-ai luat acum, în mai, apoi deja în iulie trebuie să începi să întorci banii. Reiese că aceşti bani nu-ţi pot aduce nici un venit. Aici însă, condiţiile sînt mai acceptabile. Bunăoară, mi-au dat două mii, i-au împărţit pe 2 ani, şi 3 luni după asta nu am treabă cu ei. Iar în aceste 3 luni, banii îi pot pune în circulaţie ca să pot avea un cîştig.”

„În orice business există probleme. Nu putem spune că una e în Moldova şi alta-i în Transnistria. Ele există peste tot şi nu văd o mare diferenţă între ele.”


Benea Radu: opinii culese la intimplare la „Piaţa tiraspoleană” din Chişinău.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră, moderatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG