Linkuri accesibilitate

David Cameron la Washington și perspectivele relațiilor americano-britanice


Președintele Barack Obama și premierul David Cameron la ultima lor întîlnire, în Canada
Președintele Barack Obama și premierul David Cameron la ultima lor întîlnire, în Canada

Principala temă a convorbirilor va fi situația din Afganistan, la care se adaugă criza economică și situația din Orientul Mijlociu.


Noul premier britanic, David Cameron va incepe o vizita in Statele Unite. Continua relatia speciala intre Marea Britanie si Statele Unite si cu tandemul, Obama-Cameron ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Exista citeva elemente care complica aceasta prima vizita a lui Cameron in Statele Unite. In primul rind e contextul creat de catastrofa ecologica de la Golful Mexic, de care se face vinovat gigantul British Petroleum. La care se adauga si stirile ca aceasi companie ar fi jucat un rol in eliberarea atentatorului libian, implicat in tragedia aeriana din 1988, cind un avion Pan Am s-a prabusit in Lockerbie, Scotia. David Cameron a spus ca aceasta chestiune ar putea fi abordata cu Obama, dar ca nu va avea o mare pondere.

Purtatorul de cuvint al presedintelui Obama a confirmat acest lucru, adaugind ca principala tema a convorbirilor va fi situatia din Afganistan, la care se adauga criza economica si situatia din Orientul Mijlociu. Intrebat intr-un interviu daca British Petroleum a intervenit in favoarea eliberarii atentatorului libian Cameron a raspuns, „Nu am nici o idee ce a facut British Petroleum. Nu sint raspunzator pentru actiunile firmei”.

British Petroleum a confirmat ca a intervenit pe linga guvernul britanic pentru un schimb de detinuti, precizind insa ca nu a avut nici un amestec in eliberarea libianului. In ciuda apelurilor unor deputati americani ca acest caz sa fie redeschis, David Cameron a spus ca nu are de gind sa o faca.

La rindul sau, secretarul de stat Hillary Clinton a declarat in fata unei comisii a Congresului, ca administratia americana crede cu fermitate ca atentatorul nu trebuia pus in libertate. Washingtonul a cerut Marii Britanii reanalizarea cazului. In calitate de lider al opozitiei la vremea respectiva, Cameron a sustinut si el ca este o decizie gresita.

Actualul premier a declarat ca „atentatorul de la Lockerbie este cel mai mare criminal in masa din istoria britanica si nu exista nici un motiv sa-l eliberam”. La vremea respectiva, se spunea ca atentatorul libian, Megrahi, mai are doua luni de trait. El este inca in viata in prezent.

In privinta celuilalt caz in care e implicat British Petroleum, Cameron are de gind sa abordeze tema, temindu-se ca firma din tara sa ar putea fi confruntata ce cereri nerezonabile de compensatii din partea unor companii si persoanelor afectate de catastrofa ecologica, cea mai mare deversare de titei din istorie. Cameron este considerat pro-american si dupa toate probabilitatile - in ciuda asperitatilor mentionate - relatia speciala intre cele doua tari va continua.
XS
SM
MD
LG