Linkuri accesibilitate

Bulgarii moldoveni aspiră la pașaportul românesc (România liberă)


O explicație a atacurilor opoziției de la București la adresa guvernatorului Băncii Naționale (Evenimentul zilei)

Scurtarea termenelor de acordare a cetateniei romane ii face pe bulgarii din Republica Moldova sa aspire la pasaportul romanesc – se arata intr-un articol publicat de Romania libera. Cu cetatenia romana, ei se pot stabili linistiti in Bulgaria, evitand astfel asteptarile de 3-4 ani prevazute de legislatia bulgara privind cetatenia.

O alta stire informeaza asupra masurii de blocare pentru doua saptamani a importurilor de vinuri moldovenesti de catre Rusia. Detalii despre cum a fost comentata in presa rusa noua atitudine a Moscovei fata de Republica Moldova, precum si intentia premierului Vlad Filat de a se intalni cu omologul sau rus Vladmir Putin figureaza de asemenea in Romania libera.

Comentatorii Romaniei libere sunt de parere ca opozitia ar trebui sa se comporte responsabil, ca alternativa la guvernare. Dan Cristian Turturica acuza eschivarea PSD si PNL de la expertiza asupra problemelor statului. Cele doua partide prefera “discursurile demonizatoare” de tipul Basescu este dictatorul si vinovatul de tot.

Tom Gallagher sugereaza ca motivul ar fi calibrul precar al actualilor lideri ai PSD si PNL. Fostul pesedinte al social-democratilor, Adrian Nastase, un politician mult mai capabil decat Victor Ponta, isi iroseste “perspicacitatea şi tenacitatea” „într-o formaţiune sleită şi fracţionalizată”, scrie Gallagher.

Daca nu pun umarul la cladirea unei alternative politice la actuala guvernare, adversarii lui Traian Basescu si ai cabinetului Boc nu rateaza insa sa atace orice tentativa de articulare a solutiilor. Asa s-ar explica, in opinia lui Mircea Mihaies, de la Evenimentul zilei, atacurile tot mai dese impotriva guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu –comentator ferm si avizat al masurilor de austeritate adoptate de guvern.
XS
SM
MD
LG