Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Alergic la fotografiile de vacanță


Pe scara atrocității umane, fotografiile de vacanță sunt depășite numai de reportajul foto de la nuntă.


Puţine torturi morale sunt mai greu de suportat decât aceea de a fi obligat să admiri fotografiile de vacanţă ale altora, constată Dan Alexe în Jurnalul său de corespondent
.

Putine torturi morale sint mai greu de suportat decit aceea de a fi obligat sa admiri fotografiile de vacanta ale altora. In mod straniu, in ciuda atitor milenii de selectie naturala, multi din semenii nostri continua sa-si agreseze rudele, prietenii si vecinii supunandu-i penibilului ceremonial al examinarii fotografiilor de vacanta. Victimele, la rindul lor, descopera ca instinctul lor de supravietuire nu functioneaza intotdeauna intr-o asemenea situatie.

Lucrul e straniu, pentru ca atunci cind esti in vizita la cineva care tocmai iti spune: „am petrecut o vacanta extraordinara in Cipru”, sau, iarna: „am fost la schi in Austria", in mod normal ar trebui sa simti amenintarea fotografiilor”. Pe scara atrocitatii umane, fotografiile de vacanta sunt depasite numai de reportajul foto de la nunta.

In vremurile de demult, inainte ca toata lumea sa-si cumpere aparate foto si camere de filmat digitale, marele pericol erau diapozitivele!... Mergeai in vizita la cineva, la niste oameni care altminteri pareau intregi la minte, si deodata discutia devia spre oroarea absoluta: „hai sa-ti aratam fotografiile de vacanta”. Gazde altfel primitoare, pierdeau simtul masurii, stingeau lumina si te obligau sa te uiti -proiectate pe perete in intuneric- la o serie nesfarsita de fotografii tulburi si rau cadrate, in care trebuia sa vezi in ce hotel au stat, ce mincau la prinz si cu ce fiinte - in mod vizibil de un plictis abisal - s-au imprietenit.

Impotriva acestor gazde care se dovedeau a fi niste tortionari aveam inainte vreme o arma foarte eficace: cind ei scoteau cutia cu diapozitive, eu ma apropiam si incepeam sa le iau, unul cite unul, cu degetele murdare, tinandu-le exact de mijloc, de pelicula. Gazda se repezea atunci disperata sa mi le ia din mina si proiectia, de multe ori, se oprea.

Astazi, insa, aaceste tehnici de supravietuire nu mai functioneaza, pentru ca toata lumea a inceput sa se filmeze (digital), asa ca nu mai ai ce strica. Esti acasa la oameni care pareau fapturi responsabile si deodata ii auzi cum iti ofera fara rusine sa te uiti la ce au filmat ei intr-o saptamana petrecuta in Turcia. Degetele lipicioase nu mai folosesc la nimic si nu mai stii cum sa-i opresti pe acesti calai. Trebuie gasit altceva. Intr-o era de amenintari noi, avem nevoie de noi mijloace de aparare!...
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG