Linkuri accesibilitate

19.07 - Chișinău: Chestiunea retragerii trupelor ruse din Transnistria la OSCE


Vasile Sturza a oferit unele amănunte legate de calendarul de retragere a arsenalului militar şi al trupelor, prezentat la Viena de către delegaţia Rusiei.


19 iulie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Chestiunea retragerii trupelor ruse din Transnistria la OSCE
.

Dan Ionescu: Întrunirea de la Viena a Consiliului permanent al OSCE, consacrată Transnistriei, nu a făcut decât să adauge noi semne de întrebare unora mai vechi. Printre acestea se numără şi unele legate de calendarul retragerii trupelor şi armamentului rusesc din Răsăritul Republicii Moldova, prezentat de Federaţia Rusă. Relatează Radu Benea.

Participanţii la şedinţa specială a Consiliului permanent al OSCE, desfăşurată luni, la Viena, au căzut de acord că trebuie să se pună capăt tergiversării de către liderii separatişti de la Tiraspol a problemei transnistrene şi a procesului de evacuare a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Reprezentantul şefului statului la negocierile cu Tiraspolul, Vasile Sturza, care a condus delegaţia moldoveană la reuniune, a relevat astăzi, într-o conferinţă de presă, că statele membre ale OSCE sunt gata să aplice sancţiuni liderilor de la Tiraspol, în cazul în care vor continua să creeze obstacole în soluţionarea acestor probleme. Poziţia dură a delegaţiilor în Consiliul permanent a fost şi o reacţie la refuzul categoric al reprezentanţilor administraţiei de la Tiraspol de a participa la discuţii în cadrul delegaţiei moldovene.

Vasile Sturza: „Ei au dorit să ia cuvântul în cadrul Reuniunii ca delegaţia unui stat aparte, nerecunoscut, ceea ce noi am fost categoric împotrivă. Noi am propus diferite variante, iar ei au refuzat lucrul ăsta, deaceea din sală au plecat. Refuzul lor a dat un semnal foarte clar comunităţii europene şi, în general, mondiale despre care este realitatea. Mai mult: noi am adus la cunoştinţa Reuniunii, că unul din membrii delegaţiei, Caraman, a sosit la Viena cu paşaportul cetăţeanului Rusiei, fapt ce din nou a stârnit o revoltă şi o îngrijorare.”

Paşaportul unuia din adjuncţii şefului administraţiei transnistrene, Alexandru Caraman, a fost eliberat în anul trecut de către Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău. Celălalt membru al delegaţiei de la Tiraspol, Valeriu Liţcai, şeful grupului de experţi, sosise la Viena cu un paşaport de serviciu, eliberat cu câţiva ani în urmă de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în care, însă, nu figurează cetăţenia.

În alt context, Vasile Sturza a remarcat şi poziţia fermă a statelor membre ale OSCE în ce priveşte retragerea trupelor ruse: „Comunitatea internaţională, mai ales comunitatea europeană, au spus foarte ferm, Statele Unite au spus foarte ferm: dacă în vremea cea mai apropiată nu vor fi făcuţi paşi concreţi şi dacă în Transnistria se vor opune acestor procese, în Transnistria imediat vor simţi efectul măsurilor, care vor fi luate.”

În cadrul conferinţei de presă, Vasile Sturza a oferit doar unele amănunte legate de calendarul de retragere a arsenalului militar şi al trupelor, prezentat la Viena de către delegaţia Rusiei. Potrivit lui Sturza, el va fi adus la cunoştinţa opiniei publice, numai după o serie de consultări, date fiind mai multe prevederi, care au provocat critici din partea delegaţiilor în Consiliul permanent al OSCE.

Vasile Sturza: „Graficul evacuării, prezentat de Rusia, este divizat în patru etape după timp. La început se preconizează transportarea echipamentului, care nu ţine de armament, ş.a.m.d. Este condiţionat începutul retragerii cu rezolvarea problemei Transnistriei. Sunt unele categorii de armament, care se propune să fie excluse din obligaţiunile luate la Istanbul, să fie trecute în armamentul şi echipamentul militar, care ar fi necesar să fie dotate forţele de pacificare. Se propune să rămână în cadrul forţelor din partea Rusiei, să rămână în Transnistria. Noi ştim şi lucrul ăsta ce ar însemna pe urmă, în continuare. Alta: sunt unele inexactităţi. Mult armament este prezentat în tone, fără a fi specificat care, etc.”

Vasile Sturza a mai declarat, că delegaţiile în Consiliul permanent al OSCE au susţinut propunerea Chişinăului de a introduce în zona de securitate trupe de pacificare ale OSCE, pe lângă cele existente ale Rusiei, Transnistriei şi Republicii Moldova. Chişinăul consideră, că actualele trupe de pacificare, fiecare parte având câte 500 de soldaţi şi ofiţeri, nu corespund standardelor internaţionale. Însă după modificarea statutului acestora, a spus Sturza, în scurt timp va deveni clară, că nu este necesară menţinerea unor trupe de pacificare în zona de securitate.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG