Linkuri accesibilitate

Ad acta - planul Iuşcenko de demilitarizare şi democratizare a Transnistriei


Comentarii pe marginea declaraţiilor lansate de ministrul de externe în guvernul de la Tiraspol, Vladimir Iastrebciak, privind rolul Ucrainei în reglementarea transnistreană.



Tiraspolul vrea să obţină profituri politice imediate din rocada ce s-a produs la Kiev în piramida puterii, aceasta ar fi concluzia împărtăşită de mai mulţi analişti pe care i-am rugat să comenteze cele mai recente declaraţi ale lui Vladimir Iastrebciak.

Vladimir Ţesliuk, directorul agenţiei Nika-press este de părere că „tonul mai mult decît îndrăzneţ” adoptat de şeful diplomaţiei de la Tiraspol, care s-a apucat să dea sfaturi imperative administraţiei de la Kiev, este cauzat probabil de tratamentul binevoitor de care a beneficiat liderul transnistrean Igor Smirnov în capitala ucrainiană.

Vladimir Ţesliuk: „Se face simţită şi dorinţa de a întărîta un pic autorităţile de la Moscova, că doar nu este prima oară cînd se întîmplă aşa ceva. Tiraspolului nu i-au covenit de loc constatările din declaraţia comună Ianukovici-Medvedev, care fac trimitere la tradiţionalele sintagme privind respectarea integrităţii teritoriale a Moldovei etc, etc. Nu m-aş mira dacă în presa din Rusia ar fi să apară acum lamentări privind pierderea iniţiativei de către Federaţia Rusă pe direcţia reglementării transnistriene. Asemenea întorsături am mai văzut nu o singură dată”.

Analistul de la agenţia Nika-press crede că Tiraspolul încearcă să încalece interesul vădit al unor companii ucrainiene pentru cîteva unităţi industriale importante din Transnistria, cum ar fi „LITMAŞ” sau Uzina metalurgică de la Rîbniţa, şi se crede în drept să se comporte ca un „copil răzgîiat”. Numai că, după părerea lui Ţesliuc, Tiraspolul oricum nu va obţine nici un fel de evoluţii practice mai devreme de lunile de toamnă.

Politologul din Transnistria Andrei Safonov este de părere că ţinta principală pe care o are în vizor Tiraspolul este restabilirea tranzitului nestingherit a teritoriului ucrainian la exportul de mărfuri transnistriene, tranzit întrerupt în martie 2006.

Andrei Safonov: „S-ar putea ca Tiraspolul să încerce astfel să determine Kievul să adopte poziţii coordonate cu Moscova în ceea ce priveşte problema transnistreană”

După părerea lui Safonov, Tiraspolul a sesizat atitudinea rezervată a Kievului faţă de presupusa predilecţie românofilă, cum o numeşte Safonov, a autorităţilor moldovene, ceea ce ar însemna că noua administraţie a lui Ianukovici nu va forţa mina Tiraspolului în cadrul dialogului cu Chişinăul.

Din analizele comentatorilor politici rezultă că Planul Iuşcenko de demilitarizare şi democratizare a regiunii transnistriene mai curînd că va ajunge în sertar.
Previous Next

XS
SM
MD
LG