Linkuri accesibilitate

17.07 - București: O ordonanță guvernamentală pierdută


„S-a ajuns să fie scutite de datorii firme care produc ascuţitori, blănuri sau alte produse care nu au nimic cu apărarea ţării”.


17 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Liana Ionescu).

O ordonanța guvernamentală pierdută.

Guvernul este în căutarea propriei ordonanţe. Mai precis a unei ordonanţe în care au apărut, în condiţii misterioase, societăţi care – afirmă purtătoarea de cuvânt a guvernului – deturnează obiectivul ordonanţei de a compensa întreprinderile cu produse pe stoc, necesare însă unităţilor din apărare şi siguranţa naţională.

Guvernul a decis pentru moment să revizuiască lista întreprinderilor. Este vorba de 171 de societăţi, între care se regăsesc atât societăţi cu pierderi cum sunt Autocamioane Roman sau Tractorul Braşov, cât şi societăţi de succes cum ar fi Tofan Grup, Edificia Carpaţi sau Ţiriac Holdings şi filiale ale unor companii internaţionale ca Ericsson şi General Electrics.

Premierul a constatat în primul rând că lista este exagerat de mare. Premierul a mai constata şi că Ministerul apărării, care a întocmit lista nu s-a pus de acord cu Ministerul de finanţe, care cunoaşte situaţia firmelor şi dacă este sunt acoperite de ordonanţa de urgenţă. Aşa „s-a ajuns să fie scutite de datorii firme care produc ascuţitori, blănuri sau alte produse care nu au nimic cu apărarea ţării”.

100 de companii, din lista, au fost introduse de serviciului special de comunicaţii.

Premierul a respins totodată demisia înaintată de ministrul de finanţe Decebal Traian Remeş, pe care-l apreciază pentru faptul că a pus în aplicare multe măsuri nepopulare dar necesare.
XS
SM
MD
LG