Linkuri accesibilitate

Gândul polemizează cu Der Spiegel


Monica Macovei declară în Evenimentul zilei că boicotarea Agenției Naționale de Integritate s-a făcut cu concursul guvernului Boc și a parlamentarilor PDL

Ziarul Gandul prezinta si comenteaza articolul aparut in saptamanalul german Der Spiegel, care sustine ca Romania practica o “extindere pe ascuns a Uniunii Europene”, facilitand acordarea cetateniei romane. Angajamentul presedintelui Traian Basescu, ca vor fi acordate pana la 10.000 de cetatenii solicitantilor din Republica Moldova, reprezinta insa, citam din Gandul, “un act considerat necesar de milioane de oameni de pe ambele maluri ale Prutului”. Articolul apreciaza ca publicatia germana face abstractie de ritmul lent in care Romania a acordat anterior cetatenie si de ceea ce spun cifrele: doar 120.000 de moldoveni, din cele 3,6 milioane de locuitori ai tarii, detin cetatenia romana; imprumuturile “generoase” de care scrie Der Spiegel ca ar fi fost acordate Chisinaului sunt departe de a egala cele 750 de miliarde de euro cat a costat reunificarea celor doua Germanii. Ziarul Gandul evoca in treacat o posibila vinovatie a Germaniei pentru ruperea Basarabiei de Romania si plaseaza in context ritmul de acordare a cetateniei romane. In 2008 – 6000 de cetatenii in total, fata de 137.000 acordate de Franta si nu mai putin de 94.000 de catre Germania.

Publicatia on-line Cotidianul a consultat Jurnal de Chisinau si se refera la procesul intentat liderului comunist Vladimir Voronin de catre miliardarul Anatol Stati. Voronin risca intre 6 si 10 ani de inchisoare, sub acuzatia de a fi prejudiciat cu 1,5 miliarde de dolari interesele economice ale grupului ASCOM si cu 1,6 miliarde de dolari pe cele ale statului moldovean. Legaturile omului de afaceri Anatol Stati cu actuala putere de la Chisinau sunt de asemenea prezentate in Cotidianul.

Europarlamentarul roman Monica Macovei a acordat un interviu ziarului Evenimentul zilei cu cateva ore inainte ca presedintele Traian Basescu sa retrimita la Parlament celebra lege ANI (a Agentiei Nationale de Integritate). Legea a fost considerata anticonstitutionala printr-o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei si fostul ministru de justitie Monica Macovei considera ca aceasta a fost un abuz, fara temei in legislatia europeana. Boicotarea Agentiei s-a facut cu concursul guvernului democrat-liberal si al parlamentarilor PDL, care si-au dat mana cu celelalte partide pentru a proteja interesele private ale politicienilor, mai arata Macovei. Legea Agentiei Nationale de Integritate prevedea inclusiv declararea publica a averilor demnitarilor.
XS
SM
MD
LG