Linkuri accesibilitate

Summit germano-rus cu o încărcată agendă economică


 Angela Merkel și Dmitri Medvedev la Yekatinburg
Angela Merkel și Dmitri Medvedev la Yekatinburg

Angela Merkel: Cred că în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și modul în care acționează societatea civilă, Germania și Rusia au opinii diferite.

In cursul zile, cancelara Germaniei Angela Merkel a avut convorbiri la Yekaterinburg cu presedintele Rusiei Dmitri Medvedev. Tema principala a convorbirilor a fost, pragmatic, cea a relatiilor economice dintre doua tari, dar s-a discutat si despre abuzurile din Cecenia si despre programul nuclear iranian. Potrivit doamnei Merkel 6000 de companii germane activeaza in Rusia contribuind la modernizarea economiei Rusiei, dar ca exista inca multe altele care ar dori sa inceapa afaceri in Federatia Rusa.

”Cred ca in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului si modul in care actioneaza societatea civila, Germania si Rusia au opinii diferite, dar faptul ca putem discuta impreuna aceste chestiuni si faptul ca se fac modificari in legislatie si exista audieri in Parlamentul rus asupra acestor chestiuni, arata ca nu totul se petrece in spatele usilor inchise, si poate eforturile de a reglementa activitatea serviciilor speciale este un lucru bun si ca se discuta subiectul, arata ca procesul nu merge intr-o directie gresita. Dar intre noi doi este limpede ca aceasta discutie in Germania ar fi complet diferita”, explica presei Angela Merkel la conferinta de presa din cursul zilei.

Presedintele Medevedev a respins acuzatiile referitoare la tergiversarea investigatiei in cazul asasinarii jurnalistei si militantei pentru drepturile omului Natalia Estemirova, spunind ca investigatia este in desfasurare si ca, in astfel de cazuri, e dificil sa fie obtinute rezultate repede.

Daca asadar in domeniul respectarii drepturilor omului, Berlinul si Moscova vad lucrurile diferit, pozitiile Occidentului si ale Rusiei se apropie in legatura cu programul nuclear iranian.

Angela Merkel: ”Informatiile pe care le avem, atit cele oficiale cit si cele obtinute de serviciile noastre de informatii, ne arata ca programul nuclear evolueaza si ca Iranul ar trebui sa gaseasca curajul sa inceapa sa coopereze complet cu comunitatea internationala, chiar daca va avea de raspuns unor intrebari care nu ii vor fi pe plac”.

Dmitri Medvedev: ”Am spus de multe ori ca Iranul este un partener al nostru comercial istoric si relativ activ. Dar asta nu inseamna ca suntem indiferenti fata de programul sau nuclear. Si nu suntem indiferenti fata de dimensiunea militara a acestui program. Si aici asteptam explicatii de la Iran”.

Pe plan economic, relatia Moscova-Berlin a fost dominata de pragmatism de ambele parti si au fost semnate acorduri de multe miliarde de euro. Cele mai importante fiind cele cu compania Siemens, atit la nivelul infrastructurii cit si al tehnologiei informationale.

De la Moscova, Angela Merkel a plecat spre China comunista. Tot cu o agenda pragmatic-economica.
XS
SM
MD
LG