Linkuri accesibilitate

Boicotul comunist al referendumului trebuie combătut printr-o mobilizare generală


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Partidul Comuniștilor va urmări să înregistreze un scor cât mai mare posibil al celor care nu vor participa la referendum.



Gheorghe Cojocaru: Subiectul referendumului din toamnă privind modificarea procedurii constituționale de alegere a șefului statului deschide, practic, noul sezon electoral din Republica Moldova, care se anunță unul extrem de fierbinte. Spre deosebire de alte teme de maximă rezonanță, chestiunea referendumului este o inițiativă asumată și promovată plenar de toate componentele Alianței pentru Integrare Europeană, este o inițiativă care unește toate cele patru partide politice aflate astăzi la guvernare. Este în interesul întregii Alianțe ca referendumul de la începutul lunii septembrie să se soldeze cu rezultatele scontate, astfel încât să poată fi modificată Constituția și șeful statului să poată fi ales prin votul popular.

Europa Liberă: Să înţelegem că este singura problemă care nu trezeşte niciun fel de ciorovăieli între componentele Alianţei. De aici rezultă că are șanse maxime?

Gheorghe Cojocaru: Are toate șansele de reușită pentru că este în conformitate cu dorința alegătorilor, unei majorități a alegătorilor, de a alege în mod direct șeful statului. Sigur, mult depinde și de mesajul și de argumentele pe care Alianța de la guvernare le va instrumenta în această campanie pro-referendum ...

Europa Liberă: Între timp comuniştii au declarat deschis că vor zădărnici, vor încerca să zădărnicească referendumul. Aceștia atacă dur actuala guvernare și, după cum au declarat, vor chema la boicotarea totală a refendumului. În aceste condiții, cine, totuși, are mai multe șanse de a-și impune punctul de vedere – actuala guvernare sau opoziția comunistă?

Gheorghe Cojocaru: Cu cât mai furibunde vor fi atacurile comuniștilor, cu atât mai tare va fi Alianța pentru Integrare Europeană. Agenda referendumului aparține guvernării actuale, comuniștii au avut pe parcurs doar reflexe reactive. Nu cred că intenția lor de a boicota referendumul va pune cumva sub semnul întrebării răspunsul pozitiv al unei majorități a alegătorilor la întrebarea din buletinul de vot privind alegerea directă a președintelui Republicii Moldova.

Europa Liberă: Altfel zis, comuniştii ar trebui să fie conştienţi că şi suporterii lor ar vrea să aleagă un viitor preşedinte, eventual communist, de ce nu. Prin urmare este logic să ne întrebăm: ce urmăresc liderii PCRM prin aceste apeluri la boicotarea referendumului ?

Gheorghe Cojocaru: PCRM va tinde să folosească această campanie anti-referendum a sa pentru a lovi în Alianța de la guvernare, pentru a acumula puncte prin criticile furibunde la adresa acesteia. Partidul Comuniștilor va urmări să înregistreze un scor cât mai mare posibil al celor care nu vor participa la referendum, pentru a încerca să diminueze rezultatele și susținerea publică a inițiativei de amendare a Constituției. Totodată, această campanie va servi liderilor comuniști drept o repetiție înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale.

Europa Liberă: Care trebuie să fie răspunsul Alianței la boicotul comunist al referendumului?

Gheorghe Cojocaru: Unul scurt: „Mobilizarea generală!”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG