Linkuri accesibilitate

Aplicarea legii referitoare la imigrația ilegală contestată de opt state americane


Procurorul general Mike Cox: „e revoltător că președintele Obama folosește banii contribuabililor pentru a împiedica un stat să-și protejeze propriile frontiere”.


In urma cu citeva luni statul american Arizona a adoptat o lege controversata menita sa reduca imigratia ilagala. Guvernul federal a dat in judecata statul, sustinind ca legea ar viola drepturile sale. Cum reactioneaza celelalte state ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Opt state si-au manifestat sprijinul fata de Arizona, in disputa cu guvernul federal, care incearca sa blocheze aplicarea legii cu privire la imigratie. Cele opt state sint Michigan, Florida, Alabama, Nebraska, Pennsylvania, Carolina de Sud, Dakota de Sud si Virginia. Impreuna, aceste state au inaintat o opinie cu privire la caz.

Procurorul general din Michigan, Mike Cox este unul dintre liderii initiativei si porneste de la premiza ca Arizona are dreptul sa puna in aplicare legea. In conformitate cu aceasta, politia poate sa ligitimeze persoane suspectate ca ar fi ilegal in Statele Unite. Daca suspectul nu poate dovedi ca are drept de rezidenta, politia are dreptul sa retina persoana respectiva pina cind aceasta poate prezenta dovada. Ministerul de Justitie sustine ca punerea in aplicare a legilor cu privire la imigratie este o responsabilitate federala si solicita ca Arizona sa fie impiedicata sa o faca.

Cox a spus „Arizona, Michigan si alte state au dreptul sa vegheze la respectarea legilor cu privire la imigratie si e revoltator ca presedintele Obama foloseste banii contribuabililor pentru a impiedica un stat sa-si protejeze propriile frontiere”. El a continuat, „Mama mea a fost o imigranta cu acte in regula, care a purtat cu ea buletinul de rezidenta ani de zile pina cind a devenit cetătean. Nu este prea mult sa cerem asa ceva si imigrarilor legali din zilele noastre” – a conchis procurorul general din Michigan.

Guvernatorul statului Arizona, Jan Brewer i-a multumit lui Cox pentru ca a sarit in ajutorul statului sau. „Statele Unite au fost create in spiritul respectarii legilor”—a spus Brewer, continuind, „Sint indatorat pentru dovezile de sprijin pe care le primim din tara intreaga pentru drepturile statelor si pentru instaurarea domniei legii”. Pe de alta parte, critici ai noilor masuri adoptate de Arizona sustin ca „prevederile ofera politiei dreptul de a legitima orice persoana fara ca aceasta sa fi comis un delict, doar pentru ca culoarea pielii sau accentul antreneaza suspiciunea ca ar putea fi vorba despre un imigrant ilegal”. In Statele Unite, politia poate legitima cetatenii doar daca exista un motiv.
XS
SM
MD
LG