Linkuri accesibilitate

România continuă să nu recunoască guvernul de la Priștina


Teodor Baconschi
Teodor Baconschi

Bucureștiul așteaptă avizul CIJ înainte de a analiza recomandarea PE de a se alinia poziției UE și a recunoaște independența Kosovo


Romania ramine consecventa asa numitei „linii nationale”, in chestiunea nerecunoasterii Kosovo, dupa cum defineste ministrul de externe Teodor Baconschi pozitia autohtona in acest dosar complicat. Romania asteapta astfel avizul Curtii Internationale de Justitie inainte de a analiza recomandarea Parlamentului European in acest sens. Saptamina trecuta, pe 8 iulie, parlamentarii de la Strasbourg au aprobat cu o serioasa majoritate o rezolutie prezentata de europarlamentarul ecologist austriac, Ulrike Lunacek, prin care acesta a invitat cele cinci tari din Uniunea Europeana care nu au recunoscut independenta Kosovo sa se alinieze pozitiei celorlalte state comunitare. Este vorba despre Romania, Spania, Grecia, Slovacia si Cipru.

Toate cele cinci tari se tem ca independenta Kosovo ar putea fi un prcedent in disputele lor teritoriale, desi in cazul Romaniei, de pilda, temerea apare doar in discursul nationalist, este un subiect istoric, transat de mult: Transilvania, care inainte de 1918 era parte a Imperiului Austro-Ungar si care este revendicata de extremistii maghiari nu reprezinta o problema reala intre Ungaria si Romania.

Pe de alta parte presedintele român Traian Basescu este de parere ca rusii au profitat de aceasta exceptie Kosovo atunci cind au invadat Georgia si au declarat Osetia de Sud si Abhazia state de sine statatoare. In acelasi timp Romania, ca si celelalte patru tari europene care refuza sa recunoasca independenta Kosovo, argumenteaza ca independenta proclamata de Pristina, in februarie 2008 desi a a avut sprijinul NATO si al Uniunii Europene, nu a fost autorizata de Consiliul de Securitate al ONU si de niciun alt organism international autorizat juridic, iar pina acum doar 70 de state din cele 192 ale ONU au recunoscut-o.

Politigraf

XS
SM
MD
LG