Linkuri accesibilitate

„Trebuie să cunoaştem limba română pentru că trăim aici”


Alexandra Grecianiuc
Alexandra Grecianiuc

O discuție cu profesoara Alexandra Grecianiuc la Librăria din cartier.


La Librăria din cartier am cunoscut-o pe Alexandra Grecianiuc, vorbitoare de limbă rusă, profesoară de engleză şi în căutarea cărţilor scrise în limba română:

Alexandra Grecianiuc: „Trebuie să cunoaştem limba română pentru că trăim aici. Copilul meu merge în clasa I la o şcoală cu predarea în grafia latină, curicula şcolară este foarte grea, de aceea vreau să găsesc câteva cărţi ca să-l ajut să înveţe limba română. Trebuie să înveţe alfabetul. De profesie sunt învăţătoare, de aceea trebuie să cunsoc schimbările din literatură. Fiul meu creşte singur de aceea trebuie să-l fac puternic şi să-l pregătesc pentru o viaţă grea”.

Europa Liberă: Copilul a mers până acum la o grădiniţă cu predare în limba rusă?

Alexandra Grecianiuc: „Da, a mers la o grădiniţă rusă, iar în acest an merge la şcoală română, însă pentru copii vorbitori de limba rusă programa este foarte grea. Nu ştiu cum va învăţa limba română, de aceea încerc să-l pregătesc”.
Alexandra Grecianiuc în căutarea unei cărți pentru copii


Europa Liberă: Citiţi deseori în română?

Alexandra Grecianiuc
: „Când am timp”.

Europa Liberă: Sunt mulţi părinţi, vorbitori de limbă rusă, care îşi dau copiii la şcoli cu predare în limba română. Ce cărţi le-aţi sugera să caute ca să-şi ajute copiii?

Alexandra Grecianiuc
: „Cărţi foarte bine ilustrate, uşoare pentru înţelegerea copiilor, dar mai ales acestea trebuie să fie pe înţelesul părinţilor”.

Europa Liberă: Deci atunci când caută o carte în primul rând trebuie să o înţeleagă ei...


Alexandra Grecianiuc
: „Da, să fie pe înţelesul lor, în caz contrar în zadar cumpără astfel de cărţi”.
XS
SM
MD
LG