Linkuri accesibilitate

Preferințe ale electoratului american în ajunul alegerilor pentru Congres


Demonstrație de protest împotriva politicii în domeniul impozitelor, în Staten Island, N.Y
Demonstrație de protest împotriva politicii în domeniul impozitelor, în Staten Island, N.Y

Popularitatea președintelui Obama a continuat să scadă, ajungînd acum în apropiere de periculosul prag de 40%.


In Statele Unite, Partidul Democrat risca sa piarda teren in apropiatele alegeri pentru Congres. Cum actioneaza Casa Alba in acest context ? Vlad Sela, corespondentul Europei Libere in capitala americana
.

Recent purtatorul de cuvint al Casei Albe a spus ca democratii - partidul presedintelui - ar putea sa piarda controlul in Camera Reprezentantilor. Au urmat critici din partea democratilor pentru aceasta predictie pesimista. Dar acum se pare - sustin analisti - ca democratii risca sa piarda si Senatul.

Popularitatea presedintelui Obama a continuat sa scada, ajungind acum in apropiere de periculosul prag de 40%. In ultimele zile, sondaje de opinia arata ca republicani devanseaza membrii marcanti ai Senatului - democrata Barbara Boxer in California si colegul ei, Russ Feingold, in Wisconsin. E posibil spun sondajele ca republicanii sa cistige si locul ocupat odata de Obama, in Illinois si cel din Delaware, al vice-presedintelui Biden.

Liderul democrat din Senat, Harry Reid a sperat ca odata cu optiunea republicana pentru o candidata considerata de extrema dreapta, Sharron Angle, sansele sale vor creste. Se pare ca s-a inselat. Analisti politici conchid ca republicanii au sanse sa preia controlul asupra Congresului si ca presedintele Obama nu pare sa poata sa puna aceasta tendinta in revers. Asta pentru ca redresarea economica nu va avea probabil un impact major asupra somajului, pina in noiembrie, or aceasta este o pirghie importanta pentru ca Barack Obama sa-si revina in sondaje.

Stanley Greenberg un polster democrat crede ca la radacina raului sa afla faptul ca majoritatea americanilor cred ca Obama este mult prea de stinga. Sondajele arata ca 55% dintre americani il caracterizeaza pe Obama drept „socialist”. Doar 39% sînt de o alta parere. Cind intrebarea vizeaza partidele, 48% ii sprijina pe republicani si 42% pe democrati. Cifrele sint foarte similare cu cele din 2006, numai ca atunci democratii erau in avantaj, in timpul mandatului lui George W. Bush. Sfatuitorii lui Obama ii spun ca populatia si-a pierdut increderea in capacitatea sa de a conduce si ca nu identifica un program politic coerent. Asta pentru ca in multe situatii, presedintele a preferat compromisul chiar inainte de a-si formula crezul.

S-a creat impresia ca Obama prefera sa lase Congresul sa decida. Dar daca economia isi revine in urmatorii doi ani, Barack Obama poate totusi sa aiba sanse de realegere.
XS
SM
MD
LG