Linkuri accesibilitate

Cazul navei Amalthea sub pavilion moldovenesc


In cursul operațiunii de încărcare a vasului Amalthea în portul Lavrio
In cursul operațiunii de încărcare a vasului Amalthea în portul Lavrio

Nava libiană, proprietate a unui armator grec, cu un echipaj internațional și afretată de libieni pentru a transporta ajutoare umanitare în Fîșia Gaza se afla la orele dimineții oprită din cauza unei pane de motor.


În colţul de sud-est al Mării Mediterane, drapelul moldovenesc flutură la această oră deasupra unei noi dispute între armata israeliană şi activiştii pro-palestinieni. Pornită sâmbătă din Grecia, nava „Amalthea”, sub pavilion moldovean, are la bord membrii unei organizaţii libiene care păreau dornici să spargă blocada israeliană, ca să ducă ajutoare umanitare în Gaza. Mircea Ţicudean a urmărit drumul navei – desigur, prin intermediul agenţiilor de presă - şi l-am întrebat dacă în afara steagului, nava mai are ceva moldovenesc
.

Sâmbătă, agenţiile de presă scriau că moldovean ar fi şi căpitanul navei, dar între timp a devenit limpede că informaţia era greşită, şi că şeful echipajului de 12 persoane de pe „Amalthea” este cubanez, iar marinarii sunt din mai multe ţări, dar nu şi din Moldova.

Tot sâmbătă, agenţiile de presă au transmis că Israelul ar fi reuşit să convingă nava să nu mai meargă spre Fâşia Gaza vorbind cu Moldova, al cărei steag „Amalthea” îl poartă, şi cu Grecia, de unde a plecat nava aflată în proprietatea unui armator grec, şi de unde vin ajutoarele umanitare aflate la bordul ei. La insistenţele presei, oficialități de la Atena au confirmat că Grecia a fost contactată de Israel, dar Moldova a păstrat până acum tăcere deplină.

Operaţiunea a fost pusă la cale de o organizaţie libiană de caritate condusă de unul din fiii liderului Moammer Ghadaffi. Organizatorii transportului, care au închiriat nava, spun că duc 2000 de tone de ajutoare, în primul rând alimente, pentru palestinienii din Gaza, care ar trece printr-o criză umanitară, din cauza blocadei israeliene şi în general a conflictului cu Israelul. Israelienii neagă existenţa vreunei crize umanitare, dar spun că oricine vrea să le trimită palestinienilor ajutoare, o poate face prin portul israelian Ashdod sau cel egiptean El Arish, de unde mărfurile, odată verificate de israelieni, vor fi duse în Gaza.

Potrivit agenţiilor de presă, la această oră nava se află la aproximativ 100 de kilometri de litoralul Fâşiei Gaza și a aruncat ancora din cauza unei pane de motor. Ce se va întâmpla în continuare nu este limpede.

Corespondentul în Israel al radioului australian spunea cu câteva ore în urmă că israelienii nu au de gând să lase nava să ajungă în Gaza şi că forţele navale israeliene au înconjurat-o deja la o bună distanţă de coastă.
Prin radio şi telefon, israelienii le-au spus celor de la bordul „Amaltheei” să schimbe cursul spre portul egiptean El Arish, iar agenţia AP scrie că la un moment-dat căpitanul ar fi acceptat. Dar organizaţia libiană de caritate, care a avut mereu contact cu presa internaţională, insistă că destinaţia rămâne Gaza.

Libienii au spus mereu că nu vor confruntare cu Israelul, aşa cum s-a întâmplat în încercarea de spargere a blocadei de la 31 mai, când au murit nouă activişti turci. Pare însă probabil că ei vor încerca să amâne cât mai mult momentul capitulării, adică al schimbării cursului navei spre Egipt, pentru a atrage cât mai mult atenţia asupra a ceea ce ei consideră a fi suferinţele palestinienilor din Gaza.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG