Linkuri accesibilitate

Proiectul unui fond de susținere a ONG-urilor care au probleme


Michael Posner (Departamentul de stat american)
Michael Posner (Departamentul de stat american)

Michael Posner, asistentul Secretarului de stat american pe problemele democraţiei şi drepturilor omului: „Proiectul anunțat de Hillary Clinton la Cracovia vrea să sprijine societăţile civile în mod mai sistematic şi pe termen lung”.


Michael Posner este asistentul Secretarului de stat american pe problemele democraţiei şi drepturilor omului, adică cel mai important demnitar american care apără şi promovează asemenea valori în lume în numele Statelor Unite. După recentul turneu al Secretarului de stat Hillary Clinton în Europa de Est şi în regiunea Caucazului, corespondenta Europei Libere Heather Maher i-a solicitat un interviu şi l-a întrebat printre altele dacă dorinţa Casei Albe de a reseta relaţiile cu Moscova nu se contrazice cu promovarea drepturilor omului în Federaţia Rusă.

Michael Posner a spus că politica Departamentului de Stat este una de angajare în dialogul cu Moscova, atât în problemele de interes naţional sau bilateral, cât şi în privinţa drepturilor omului. Demnitarul american a adăugat că implicarea Statelor Unite în apărarea drepturilor omului în Rusia se face nu doar în cazurile foarte mediatizate, cum a fost cel al ziaristei Anna Politkovskaya, ci pe o bază permanentă.

Hillary Clinton la Cracovia
Michael Posner a vorbit Europei Libere şi despre o iniţiativă anunţată într-un discurs la Cracovia de Hillary Clinton, anume de creare a fondului pentru „sprijinirea activităţii ONG-urilor care au probleme”. Posner a spus că Statele Unite au avut şi până acum un fond de ajutorare a „apărătorilor drepturilor omului”, din care se oferea sume în general mici activiştilor care aveau necazuri, sau familiilor lor. Dar noul fond, propus de Clinton, este mai ambiţios – vrea să sprijine societăţile civile în mod mai sistematic şi pe termen lung. Deocamdată, Departamentul de Stat a promis să contribuie la noul fond cu 2 milioane de dolari, dar este posibil ca pe viitor să contribuie cu bani şi alte departamente guvernamentale, poate chiar şi alte guverne – a spus Michael Posner.

Corespondenta noastră l-a întrebat pe demnitarul american dacă nu i se pare că zona vizitată de Hillary Clinton arată mai rău acum, din punctul de vedere al democraţiei, decât în urmă cu cinci ani.

Recunoscînd că unele din aşteptările trezite de aşa-numitele „revoluţii colorate” nu s-au împlinit, Michael Posner a spus că lecţia acestei evoluţii este că democraţia nu se instaurează printr-un efort de moment sau printr-un scrutin, ci prin eforturi îndelungate de construire a instituţiilor, de consolidare a pluralismului politic şi a presei, printr-o implicare de 365 de zile pe an.

Revenind la traseul vizitei Secretarului de stat american în fostul spaţiu sovietic, Europa Liberă l-a rugat pe Michael Posner să explice cum împacă Washingtonul nevoia de a coopera militar cu Azerbaidjanul, din cauza războiului din Afganistan, cu imperativul promovării drepturilor omului, atât de des încălcate de liderii azeri.

„Putem face şi una, şi alta”, a insistat Michael Posner, adăugînd că Azerbaidjanul nu este singura ţară cu care Statele Unite au relaţii de cooperare militară, dar şi neînţelegeri legate de situaţia drepturilor omului. Asta nu înseamnă, a continuat Posner, că în cazul unor asemenea ţări Statele Unite îşi vor coborî exigenţele, că se vor arăta mai blânde sau vor închide ochii la abuzuri.

„Aceleaşi standarde le aplicăm tuturor guvernelor, inclusiv propriului nostru guvern”, a spus Michael Posner, asistentul secretarului de stat american pe problemele democraţiei şi drepturilor omului, în finalul interviului acordat Europei Libere.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG