Linkuri accesibilitate

14.07 - Chișinău: Deputații comuniști blochează ratificarea unui acord cu Statele Unite


Cooperarea în cadrul acordului presupune finanţarea unor proiecte comune, iniţiate şi derulate de cercetători moldoveni şi americani.


14 iulie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Deputații comuniști blochează ratificarea unui acord cu Statele Unite.

Dan Ionescu: Fracţiunea comunistă a blocat vineri în Parlament procedurile de ratificare a unui acord de sprijinire a cercetării ştiinţifice de către instituţia specializată a Administraţiei de la Washington. Amănunte de la Radu Benea.


Parlamentul nu a reuşit astăzi să supună ratificării, dată fiind împotrivirea deputaţilor comunişti, un acord de cooperare între Guvernul moldovean şi Fundaţia Statelor Unite ale Americii în domeniul cercetării şi dezvoltării civile pentru statele independente ale fostei Uniunii Sovietice. Acordul a fost semnat la 28 martie curent la Washington de către ministrul Afacerilor Externe, Nicolae Tăbăcaru, şi urma să fie ratificat de către Parlament, deoarece implică o minimă contribuţie financiară a Guvernului moldovean. Suma necesară este de numai 8 078 de dolari şi a fost deja alocată pentru realizarea unui proiect comun.

Preşedintele Comisiei de politică externă, Vasile Nedelciuc, care a prezentat documentul în plen, a relevat importanţa lui pentru domeniul cercetării ştiinţifice din Republica Moldova, în condiţiile în care exodul de savanţi a căpătat proporţii îngrijorătoare, iar statul alocă tot mai puţine mijloace pentru susţinerea ştiinţei. Cooperarea în cadrul acordului presupune finanţarea unor proiecte comune, iniţiate şi derulate de cercetători moldoveni şi americani.

Fundaţia va obţine fonduri, inclusiv din programele de asistenţă ale Guvernului Statelor Unite ale Americii, administrate de către Departamentul de stat. Mijloacele disponibile vor fi concentrate asupra unor direcţii prioritare, proiectele urmând a fi selectate şi iniţiate în mod transparent. În acelaşi timp, acordul prevede că persoanele fizice şi juridice, care primesc împrumuturi nerambrusabile vor fi scutite de orice plăţi, taxe, impozite, inclusiv plăţile la Fondul social, taxele consulare şi portuare, plăţile pentru serviciile aeriene, de navigare, etc. Acest articol, dar şi altele, cum ar fi cel privind alocaţiile pentru drepturile asupra proprietăţii intelectuale, a provocat nemulţumirea generală a deputaţilor comunişti.

Parlamentarul Ilia Stamat a insistat asupra faptului, ca acordul să nu fie ratificat, fără un aviz al Serviciului de informaţii şi securitate, care ar trebui să aprecieze, dacă cooperarea ştiinţifică cu Statele Unite ar putea pune în pericol securitatea statului. Dezbaterile nu au decurs şi fără acuzaţii.

Deputaţii comunişti Vladimir Zlacevschi şi Vasile Neicovcen au insinuat, că preşedintele Comisiei de politică externă, Vasile Nedelciuc, ar fi personal interesat în ratificarea acestui acord, susţinând că Nedelciuc a fost cel care a insistat cândva asupra încheierii acordului între firma Hewlett-Packard şi Ministerul Educaţiei, prin care s-a efectuat computerizarea claselor din instituţiile învăţământului preuniversitar, după care partea moldovenă nu a fost în stare să ramburseze creditul, de care a beneficiat. Nedelciuc a respins aceste acuzaţii, subliniind că nu poate purta răspundere pentru modul în care anumiţi funcţionari au pus în aplicare acordul respectiv.

În final, la insistenţa comuniştilor, acordul a fost remis comisiei de specialitate pentru definitivare. Comuniştii au cerut, printre altele, să fie prezentat statutul fundaţiei americane şi o argumentare economico-financiară a acordului.

Tot în şedinţa în plen de astăzi, deputaţii au revotat modificările la Legea Audiovizualului, respinsă la promulgare de preşedintele Petru Lucinschi. Prin aceste modificări, instituţiilor audiovizuale, ce retransmit programe străine pe canale de stat, li se interzice să plaseze emisiuni originale, cu excepţia publicităţii. Sub incidenţa acestei prevederi a căzut doar studioul ORT-Moldova, programele căruia sunt plasate pe canalul de televiziune publică al Federaţiei Ruse, ORT-1. Deputaţii au susţinut cu diferite ocazii, că acest studiou ar promova imaginea actualului şef al statului, folosindu-se de popularitatea şi prestigiul canalului rusesc de televiziune. După revotarea modificărilor, preşedintele Lucinschi este obligat să promulge legea. Unul din susţinătorii şefului statului în Parlament, deputatul Ion Morei, a anunţat că legea va fi atacată în Curtea Constituţională.

Din Chişinău, Radu Benea, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG