Linkuri accesibilitate

13.07 - București: Potențialul Deltei Dunării prost administrat


In plin sezon estival, turismul în Delta Dunării cunoaşte o nedorită restrîngere, cu influenţă directa asupra veniturilor locuitorilor permanenţi ai spaţiului.


13 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Calin Cristea; corespondent: Alexandru Mihalcea).

Potențialul Deltei Dunării prost administrat.

„Transferarea administraţiei biosferei Deltei Dunării în subordinea Ministerului mediului serveşte unui grup de interese”, aceasta declaraţie a fost făcută cu cîteva zile în urmă de Andrei Zvoronos, guvernatorul administraţiei Deltei Dunării. Domnul Zvoronos a criticat ordonanţa de urgenţă adoptată acum o săptămînă de executiv, prin care de administrarea acestei splendide rezervaţii naturale naţionale urmează să se ocupe ministerul mediului, deci, guvernul. Prin legea 82 din 1993 se constituia Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării, un organism cu un grad ridicat de autonomie. După înfiinţarea rezervaţiei anumite acţiuni ale guvernatorului Zvoronos au făcut obiectul unor scandaluri de presă. Unele dintre acestea au privit o pretinsă deturnare de către domnul Zvoronos a unor fonduri externe, în special cele ale Bancii Mondiale, fonduri cărora, potrivit surselor amintite, guvernatorul le-ar fi schimbat destinaţia iniţială. Acelaşi guvernator Zvoronos se teme că unul din efectele cele mai rele ale recent adoptatei ordonanţe, va fi „absenţa unor norme referitoare la activităţile economice din Deltă, cu consecinţe dezastruoase asupra populaţiilor de păsări şi peşte”. Cu un reportaj despre Delta Dunării, deschidem rubrica de astazi destinată rezervaţiilor naturale. Un reportaj de Alexandru Mihalcea.

In plin sezon estival, o activitate tradiţională în Delta Dunării, turismul, cunoaşte o nedorită restrîngere, cu influenţă directa asupra veniturilor locuitorilor permanenţi ai spaţiului. Este vorba de 15.000 de oameni, în total... O situaţie precară au si alte sectoare ale muncii, şi mai ales, la Sulina unde nu întreaga populaţie poate sa fie absorbită în activităţi de turism. (...)

Din păcate după ce a preluat pachetul majoritar de acţiuni de la SC DeltaRomTulcea, devenind contra sumei de 3 miliarde de lei proprietar al hotelurilor Lebăda, Crişani, Sulina şi Maliuc, firma GELSOR a stopat lucrările de la Sulina, după ce a fost reparat acoperişul. Neştiindu-se cînd vor fi reluate operaţiunile de renovare, nu se ştie nici cînd vor putea fi angajaţi cîteva zeci de meseriaşi şi, desigur, nici personalul permanent al hotelurilor. (...)

Puţină lume ştie că plaja de la Sfintu Gheorghe, cu un nisip deosebit de fin, este cea mai mare plajă de pe litoralul romanesc al Marii Negre. Din păcate nu este valorificată după cum ar merita. Hotelul Lebada de la Crişani este închis pentru reparaţii şi nu a fost folosit nici în sezonul 1999, iar cel de la Maliuc, singurul în exploatare este departe de standardele minime cerute de turişti. (...)

Există în Delta cîteva exploatari piscicole mari, la Murighiol, Sulina, Mila 23, Jurilovca şi Chilia care au suficientă forţă de munca angajata. (...) Deşi proiectul legii pescuitului şi pisciculturii s-a aflat de mult la Camera Deputaţilor, nici pînă acum nu a fost emis acest act normativ atît de important, ceea ce, desigur, impietează asupra activităţii. (...)

Desigur, reprezentantul guvernului în teritoriu cunoaşte starea de fapt din Deltă. Un lucru rămîne însă clar: potenţialul acestei regiuni, în primul rînd cel turistic, dar şi cel piscicol şi agro-alimentar este extraordinar. Din păcate, nu este folosit la justa lui valoare, astfel încit veniturile locuitorilor se situează la un nivel nesatisfăcător în raport cu ceea ce ar putea sa fie...
XS
SM
MD
LG