Linkuri accesibilitate

Președintele Medvedev pledează pentru cooperare cu Occidentul în vederea modernizării economiei ruse


Președintele Dmitri Medvedev adresîndu-se luni ambasadorilor și diplomaților ruși
Președintele Dmitri Medvedev adresîndu-se luni ambasadorilor și diplomaților ruși

„Avem nevoie de alianţe speciale, pentru modernizare, cu principalii noştri parteneri internaţionali, mai ales cu Germania, Franţa, Italia, Uniunea Europeană în întregime şi cu Statele Unite”.



Preşedintele rus, Dmitri Medvedev a spus că ţara sa are nevoie de noi alianţe cu Statele Unite şi Uniunea Europeană. La o întâlnire cu ambasadorii ruşi, Medvedev a prezentat luni o nouă strategie menită să atragă investiţii străine în economia rusă dependentă de materiile prime. Alexandru Eftode
:

Semnele unei politici externe ruse mai prietenoasă faţă de Occident s-au înmulţit după criza economică globală, scrie agenţia Reuter care citează opiniile unor diplomaţi anonimi. Criza a pus în lumină dependenţa Rusiei de exporturile de energie şi metale. Ziarul Moscow Times scrie că preşedintele le-a cerut ambasadorilor să se concentreze pe dezvoltarea economică, nu pe ideologie.

Planul lui Medvedev este să atragă din străinătate măcar o parte din miliardele de dolari de care Rusia are nevoie pentru a moderniza infrastructura moştenită din epoca sovietică - de la drumuri şi conducte de gaze la spitale. „Avem nevoie de alianţe speciale, pentru modernizare, cu principalii noştri parteneri internaţionali, mai ales cu Germania, Franţa, Italia, Uniunea Europeană în întregime şi cu Statele Unite”, a spus Dmitri Medvedev la întâlnirea avută luni cu ambasadorii ruşi. Obiectivul central al politicii externe ruse, în cuvintele lui Medvedev, este sporirea prosperităţii cetăţenilor ruşi „pe toate căile posibile”.

Moscow Times
scrie că una din aceste căi propusă de ministerul rus de externe, potrivit unui document apărut în presă în luna mai, este exploatarea efectelor crizei pentru a întări dominaţia economică a Rusiei asupra ţărilor învecinate.

De la preluarea mandatului de preşedinte în 2008, Medvedev a redus atacurile anti-occidentale în stilul războiului rece, care au definit preşedinţia lui Vladimir Putin. Îmbunătăţirea legăturilor cu Statele Unite este considerată drept principala reuşită a lui Medvedev, aflată în consonanţă cu eforturile preşedintelui american Barack Obama.

Pentru prima dată ieri, într-un articol pe reţeaua de socializare Twitter, Medvedev a abordat recentul scandal de spionaj ruso-american, despre care a scris că nu trebuie să prejudicieze relaţia bilaterală, descrisă drept foarte bună.

La întâlnirea cu ambasadorii, Medvedev a alăturat apelurile la o nouă alianţă cu Occidentul avertismentului că Iranul avansează spre obţinerea armelor atomice. A fost prima declaraţie atât de directă a Kremlinului, după ani în care a privit sceptic îngrijorările asemănătoare exprimate de Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Moscow Times
semnalează că Medvedev a încercat să compenseze aparenta concesie făcută Occidentului, repetînd opoziţia tranşantă a Moscovei faţă de planurile americane pentru construcţia unui scut antirachetă în Europa.

Editorul revistei „Rusia în afacerile globale”, Fyodor Lukyanov este citat de Reuters cu aprecierea că Medvedev rămâne în continuare numărul doi în conducerea Rusiei şi partenerul lui Vladimir Putin, primul ministru şi liderul principalului partid, într-un sistem politic neschimbat. În ciuda discursului despre modernizare, preşedintele rus nu se atinge de acest sistem.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG