Linkuri accesibilitate

Statele Unite: Comitetul de Urgență pentru Israel


Președintele Barack Obama și premierul Benjamin Netanyahu la Casa Albă
Președintele Barack Obama și premierul Benjamin Netanyahu la Casa Albă

Sprijinitori americani ai Israelului și mulți israelieni privesc cu suspiciune la presiunile făcute de Obama, vizînd modificări în politica israeliană.


Un grup conservator a creat in Statele Unite o noua organizatie, care se opune politicii administratiei Obama in Orientul Mijlociu. Despre ce este vorba ne va spune in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Comitetul de Urgenta pentru Israel - noua organizatie - uneste doua tendinte, ambele in sprijinul Israelului. Este vorba despre neoconservatorii americani, intre care se numara numerosi evrei americani, si crestini neo-evanghelici, dintre cei mai activi sprijinitori ai Israelului, in America.

In conducerea noii organizatii se afla directorul editorial al revistei Weekly Standard, William Kristol, Gary Bauer, care a candidat pentru investitura republicana la alegerile prezidentiale si in prezent conduce organizatia Valori Americane, precum si Rachel Abrams, scriitoare si militanta conservatoare. “Ne constituim in aripa pro-israeliana a comunitatii pro-israeliene” – a declarat Kristol.

In ciuda faptului ca presedintele Obama si premierul israelian Netanyahu au incercat sa puna relatia intr-o lumina favorabila, cind s-au intilnit saptamina trecuta, se stie ca raporturile dintre ei au fost si sint tensionate. Sprijinitori americani ai Israelului si multi israelieni sint suspiciosi cu privire la presiunile facute de Obama, vizind modificari in politica israeliana si incercarile acestuia de a imbunatati raporturile Americii cu lumea musulmana.

Noua organizatie nu si-a dezvaluit sursele de finantare si, conform legii nu are obligatia sa o faca, dar a precizat ca are suficienti bani pentru a difuza un spot politic publicitar, in pauza unui meci de baseball cu o echipa din Philadelphia. In acel spot va fi atacat deputatul Joe Sestak, care candideaza pentru postul de senator in Pennsylvania pentru ca a semnat o scrisoare in care Israelul e criticat pentru blocada impusa in regiunea Gaza.

Sestak nu a semnat, pe de alta parte, un document inaintat de o organizatie de lobby pentru Israel si a participat la un reuniune de colectare de fonduri pentru Consiliul American vizind Relatiile Islamo-Americane. „Intelege deputatul Joe Sestak ca Israelul a aliatul Americii?” – se spune in spotul noii organizatii. Un purtator de cuvint al candidatului a replicat, „Joe este un sprijinitor al statului Israel. Cariera lui in Congres o demonstreaza”. Comitetul de Urgenta pentru Israel va incerca sa influenteze electoratul si-n alte campanii disputate.
XS
SM
MD
LG