Linkuri accesibilitate

Statele Unite: suspecții de terorism între tribunalul civil și cel militar


Procurorul general Eric Holder
Procurorul general Eric Holder

Eric Holder: „Politizarea, cînd avem de-a face cu securitatea națională, mă deranjează într-o mare măsură”.


Trebuie suspectii de terorism judecati in tribunale militare ori civile este întrebarea pe care o pune acum ministrul american de justitie, Eric Holder. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
:

Eric Holder a ridicat aceasta problema intr-un interviu acordat retelei de televiziune CBS, referindu-se la Khalid Sheikh Mohammed, care a recunoscut ca a participat la conceperea atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001. Holder a propus anul trecuta ca Mohammed si alte patru persoane acuzate de complicitate sa fie judecati intr-un tribunal civil din New York.

Dar aceasta idée a generat atitea controverse - opozitia dorind judecarea de catre un tribunal militar - incit intre timp a fost abandonata. Ministrul a spus ca daca pedeapsa capitala este luata in discutie, ea e posibila si intr-un tribunal civil in cazul unei persoane care-si isi recunoaste vinovatia. Dar exista din perspectiva legala certitudine - a continuat Holder - ca pedeapsa cu moartea poate fi decisa de un tribunal militar.

Din ianuarie incoace, ministrul a sustinut ca toate variantele sint luate in considerare in cazurile lui Mohammed si altor patru persoane suspectate de terorism. Este deci posibil ca ei sa fie deferiti unei curti militare la baza de la Guantanamo, unde se afla in prezent. Mohammed a fost prins in Pakistan in 2003 si si-a recunoscut implicarea in atentele din 2001. El a spus ca isi va recunoaste vinovatia in fata tribunalului si ca doreste sa fie executat, pentru a deveni martir.

Ministrul a spus ca administratia Obama analizeaza diverse optiuni cu privire la tipul de tribunal care va judeca procesul, tinind cont de faptul ca Congresul trebuie sa aprobe fonduri si luind in considerare anumite temeri formulate de oficialitati locale. „Imediat dupa ce vom fi reusit sa rezolvam aceste chestiuni, vom lua deciziile care se impun” – a spus Holder, continuind, „Politizarea, cind avem de-a face cu securitatea nationala, ma deranjeaza intr-o mare masura”. Ministrul si-a exprimat speranta ca Congresul va aloca fonduri pentru mutarea detinutilor de la Guantanamo intr-un centru de detentie din localitatea Thomson, statul Illinois, un spatiu de inchisoare care in prezent este putin folosit. „Nu avem nici un motiv sa credem ca detinutii de la Guantanamo nu pot fi mutati intr-un alt loc, in Statele Unite. In conditii de siguranta si eficienta”—a mai spus dl. Holder. Dar deocamdata Congresul nu a luat o decizie, un numar de republicani si democrati opunindu-se aducerii detinutilor acuzati de terorism, in Statele Unite, de la baza Guantanamo, care se afla in Cuba.
XS
SM
MD
LG