Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Olanda nu a cîștigat în ziua masacrului de la Srebrenica


Faptul ca olandezii, care erau acolo pentru a proteja aceasta asa-numita „zonă sigură”, dar că au abandonat-o sîrbilor fără a schița măcar un gest de împotrivire, a rămas ca o pată pe onoarea Olandei.


Pentru un mare numar de oameni din Balcani care au urmarit meciul final al campionatului de fotbal de ieri seara, ceea ce conteaza nu este ca Spania a castigat, ci ca Olanda a pierdut. In acest show mediatic mondial care a divizat fidelitatile culturale ale fiecaruia – cine tine cu spaniolii, cine tine cu olandezii, cine a tinut cu italienii, smd-, poate ca cel mai surprinzator este cat de putini simpatizanti aveau olandezii, din motive care nu tin catusi de putin de performantele sportive.

Pentru cei care au uitat, ieri 11 iulie a fost o aniversare cat se poate de trista: 15 ani de la masacrul de la Srebrenica, in care multe mii de bosniaci - peste 8.000 este cifra oficiala - au fost masacrati cu sange rece de catre fortele sarbe care ocupasera oraselul Srebrenica, in mod oficial protejat de catre militarii olandezi din fortele ONU. Faptul ca olandezii, care erau acolo pentru a proteja aceasta asa-numita „zona sigura”, dar ca au abandonat-o sarbilor fara a schita macar un gest de impotrivire, a ramas de atunci incoace ca o pata pe onoarea olandezilor, lucru nemodificat nici macar de prezenta Curtii Internationale pentru Crimele de Razboi in Olanda, la Haga.

Cei care gaseau ca este indecent ca olandezii sa poata disputa meciul final al campionatului mondial in ziua comemorarii masacrului de la Srebrenica le-au cerut un gest organizatorilor meciului. Un minut de liniste, de pilda. Lucrul, s-a raspuns, nu era posibil, intrucat sud-africanii aveau deja programat ieri un minut de liniste pentru o alta comemorare: 50 de ani de la intrarea la inchisoare a lui Nelson Mandela. S-a propus atunci ca 8.300 de scaune, de locuri de spectatori, numarul mortilor de la Srebrenica, sa ramana goale, ca intreaga planeta sa vada importanta masacrului... dar Fifa nu a voit. Doamne fereste, 8.000 de locuri nevandute pentru finala!...

Pana la urma, insa, Olanda NU a castigat in ziua masacrului. Cum apartheidul a fost inventat tot de descendenti ai colonilor olandezi, ar fi fost o victorie jenanta pentru multa lume. Asa, se poate mentine fictiunea puritatii sportului.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG