Linkuri accesibilitate

12.07 - Chișinău: Președintele Lucinschi și dezbaterea în jurul sistemului de guvernare


Președintele Petru Lucinschi
Președintele Petru Lucinschi

Preşedintele Lucinschi ar urma să ceară, ca proiectul său privind instituirea sistemului prezidenţial de guvernare să fie supus unui referendum constituţional.


12 iulie 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

Președintele Lucinschi și dezbaterea în jurul sistemului de guvernare.

Dan Ionescu: Preşedintele Petru Lucinschi a început astăzi o vizită de patru zile la Bruxelles, unde urmează a se întâlni cu înalte oficialităţi ale Uniunii Europene, ca şi cu personalităţi de frunte din ţara gazdă – Belgia. Printre acestea se numără coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Bodo Hombach, preşedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Xavier Solana, şi prinţul moştenitor al Belgiei, Philippe al II-lea. Înainte de a părăsi Chişinăul, şeful statului a făcut unele declaraţii pe tema deciziei Parlamentului de a modifica sistemul de guvernare a ţării. Relatează corespondenta noastră la Chişinău, Eleonora Lisnic.

Într-o declaraţie de presă, făcută pe Aeroport înainte de plecarea sa la Bruxelles, preşedintele Petru Lucinschi a lăsat să se înţeleagă că nu va promulga legea privind instituirea formei parlamentare de guvernare. Şeful statului a spus, că actul prin care se amendează Constituţia este o lege deosebit de serioasă şi luarea în grabă a uneir decizii ar fi un lucru nepotrivit. Preşedintele a precizat că în ceea ce priveşte promulgarea sau nepromulgarea legii îşi va anunţa decizia săptămâna viitoare. El a dat asigurări că între timp nu se va lăsa influenţat de anturajul său, dar că va ţine cont de opiniile dominante din societate.

Persoane din anturajul preşedintelui, însă, făcând trimitere la rezultatele referendumului consultativ din luna mai a anului trecut, au apreciat în repetate rânduri, că opinia publică este favorabilă instituirii regimului prezidenţial. Că preşedintele Lucinschi ar intenţiona să nu promulge Legea privind transformarea Republicii Moldova în republică parlamentară a declarat astăzi fără ocolişuri şeful Aparatului prezidenţial, Mihai Petrachi.

Imediat după plecarea preşedintelui Lucinschi în Belgia, Mihai Petrachi a susţinut o conferinţă de presă, în calitate de membru al Uniunii Centriste din Moldova, împreună cu liderul acestui partid, deputatul independent, Ion Morei. Şeful Aparatului prezidenţial a supus criticii amendamentele constituţionale aprobate de Legislativ, apreciind că acestea sunt de natură să provoace o concurenţă acerbă între instituţiile puterii.

Mihai Petrachi a explicat că dacă legea adotată de Parlament nu va fi promulgată, dar remisă acestuia pentru reexaminare, organului legislativ îi va fi prezentat şi proiectul de modificare a Constituţiei iniţiat de preşedintele Lucinschi. Reamintim, că acest proiect, coordonat cu Comisia de la Veneţia, a obţinut marţi, 11 iulie, avizul favorabil al Curţii Constituţionale. Preşedintele Lucinschi ar urma să ceară, ca proiectul său privind instituirea sistemului prezidenţial de guvernare să fie supus unui referendum constituţional. În acelaşi timp, potrivit lui Petrachi, şeful statului va recomanda Parlamentului ca în cadrul aceluiaş referendum electoratul să se pronunţe şi asupra proiectului de amendare a Constituţiei, adoptat săptămâna trecută de Legislativ.

Trebuie precizat, că potrivit legislaţiei, dacă Parlamentul va respinge propunerea şefului statului şi-şi va revota propria lege, preşedintele Lucinschi, nemaiavând drept de veto, va fi obligat să o promulge. Dar, potrivit lui Petrachi, chiar şi după aceasta, şeful statului ar putea cere ca Parlamentul să iniţieze în termen de şase luni un referendum constituţional în problema regimului prezidenţial. Mihai Petrachi a apreciat cu optimism, că rezultatele unui asemenea referendum ar da peste cap legea privind instituirea formei parlamentare de guvernare.

Trebuie menţionat, că recentele modificări, operate de Parlament în Codul electoral, stabilesc posibilitatea organizării unui referendum doar în cazurile, în care electoratul ar urma să fie consultat referitor la caracterul independent, suveran şi integru al statului. Dar la conferinţa de presă de azi, deputatul Ion Morei a ţinut să releve că, deocamdată, aceste modificări nu au fost promulgate de preşedinte.

Tot astăzi, un alt apropiat al preşedintelui Lucinschi, Ion Guţu, liderul Partidului Democraţiei Sociale „Furnica”, a criticat legea adoptată de Parlament. Într-o conferinţă de presă, el s-a pronunţat pentru demisia benevolă a organului legislativ şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Ion Guţu s-a declarat adeptul amendării Constituţiei în sensul lărgirii competenţelor puterii executive.

Contrar unei afirmaţii de marţi a liderului comunist, Vladimir Voronin, pe agenda şedinţei de azi a Guvernului nu au figurat discuţii referitoare la acea parte a Legii despre instituirea republicii parlamentare, care prevede noi împuterniciri pentru Cabinetul de miniştri. Unul dintre articole stabileşte şi dreptul Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă. Cabinetul de miniştri urma, potrivit lui Voronin, să examineze articolele, care-l vizează şi, eventual, să-şi expună obiecţiile. Totuşi, pornind de la faptul, că ziariştii nu au fost lăsaţi să asiste până la sfârşitul şedinţei, este foarte probabil că problema a fost discutată cu uşile închise.

Să menţionăm, că în prima parte a şedinţei, Guvernul a aprobat o decizie privind ajutorarea persoanelor, care au suportat pierderi materiale din cauza vântului puternic şi a ploilor torenţiale. Pagubele provocate în total pe Republică au fost evaluate la 60 de milioane de lei. Din Fondul de rezervă al Guvernului celor mai grav afectate familii le vor fi împărţite materiale de construcţii în valoare de peste 400 de mii de lei. De asemenea, Guvernul a aprobat Regulamentul privind acordarea compensaţiilor nominale. Potrivit acestuia, aproximativ 290 de mii de persoane vor beneficia de compensaţii în numerar, care să constituie 50 la sută din preţul serviciilor comunale. Respectiv, locuitorii de la sate, din categoriile nominalizate de lege şi regulament, vor beneficia anual de sume, care să acopere 50 la sută din preţul unei tone de cărbune şi al unui metru cub de lemne. Pentru plata acestor compensaţii până la sfârşitul anului statul va avea nevoie de peste 170 de milioane de lei.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.

*
Dan Ionescu: Într-o scurtă notă, publicată în ediţia din 12 iulie a ziarului moscovit „Sevodnea”, se menţionează că la Chişinău Curtea Constituţională a aprobat proiectul de modificare a Constituţiei, înaintat de Preşedinţie. „Sevodnea” adaugă, că majoritatea observatorilor scenei politice moldovene sunt de părere, că preşedintele Lucinschi nu va promulga legea adoptată recent de către Parlament, care prevede transformarea Republicii Moldova într-o republică de stil parlamentar.
XS
SM
MD
LG