Linkuri accesibilitate

Cu microfonul Europei Libere printre cei afectați de inundații


Militari în ajutorul populației la Nemțeni
Militari în ajutorul populației la Nemțeni

Sătenii care au rămas însă fără acoperiş deasupra capului se gîndesc cum s-o ducă tot răstimpul pînă cînd vor vedea casele pe care le-au promis autorităţile.


Oamenii din cele 4 sate inundate din raionul Hînceşti vin la şcoala din Nemţeni după ajutoare. Au nevoie de haine mai groase, pentru că timpul s-a răcit din cauza ploilor, dar şi de produse alimentare. Cu toate că în curtea şcolii este instalată o bucătărie de campanie, nu toţi sătenii vin să ia masa aici.
Nemțeni, 11 iulie 2010


- „Se ruşinează unii, se simt incomod şi încă-s stresaţi încă”, - îmi spune directoarea şcolii.

Majoritatea sinistraţilor stau la rude deocamdată. Am întrebat-o pe Maria Nicoalu de ce nu merge totuşi la un adăpost.

- „Că am un animal şi trebuie să mă uit din urma lui. Cum, unde să-l duc la Obileni, că-ţi dă în şcoală, unde-ţi dă? Măcar cu atîta am rămas, cu un animal şi cum să mă duc la Obileni. Mi-o rămas o văcuţă, mai mult nică”.

În Obileni, un om de afaceri din sat a adăpostit cam 30 de persoane din satul Cotul-Morii într-o magazie nou-construită. Mătuşa Pelagheia de 63 de ani este una dintre persoanele care n-au vrut să-şi părăsească casele din satul inundat pînă în ultima clipă.

- „Zic unde să mă duc. Eu mai am cîteva zile de trăit, zic unde să mă duc. Şi aici cît şed plîng. Parcă mi-i jele”.

Militari construind digul de protecție pe Prut
Cei evacuaţi preventiv speră că pericolul a trecut şi că în caz de nevoie digurile pe care le-au construit împreună cu soldaţii le vor apăra casele. Sătenii care au rămas însă fără acoperiş deasupra capului se gîndesc cum s-o ducă tot răstimpul pînă cînd vor vedea casele pe care le-au promis autorităţile. Mulţi dintre ei sînt ajutaţi în continuare să-şi recupereze lucrurile, în timp ce alţii nu mai au ce evacua. Tot ce-au agonisit de-o viaţă a rămas sub ape.
Previous Next

XS
SM
MD
LG