Linkuri accesibilitate

11.07 - București: Trei ani de parteneriat strategic cu Statele Unite


Emil Constantinescu: „parteneriatul strategic cu SUA nu a fost gîndit şi nu este o alternativă sau un substitut la NATO; dimpotrivă, este instrumentul care pregăteşte Romania pentru integrarea in NATO”.


11 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Liana Ionescu).

Trei ani de parteneriat strategic cu Statele Unite.

Acum trei ani, Adrian Severin, proaspăt alesul preşedinte al adunării parlamentare a OSCE, atunci şef la diplomaţiei de la Bucuresti, anunţa, în urma unei întîlniri avute la Washington cu secretarul american de stat, Madeleine Albright, că între Romania şi SUA s-a încheiat un „parteneriat strategic”. Se spune că trei este o cifră norocoasă şi chiar este, dacă răsfoim agenda politicii externe romanesti, inclusiv relaţiile româno-americane de după alegerile din 1996. Preşedintele Clinton a confirmat astazi că pentru Statele Unite, Romania este un partener preţios. Cu gîndul la alte parteneriate este PNL care îşi ascute sabia pentru a tăia sîmbătă încă un nod gordian din agitata sa istorie. (...)

Astazi e ziua mondială a populaţiei, o aniversare amara pentru populaţia Romaniei, din ce în ce mai bătrînă şi mai puţină... la 10 ani după căderea comunismului, Romania număra cu peste 750 de mii de suflete mai puţin, iar pînă în 2020 numărul populaţiei ar putea să scadă cu încă aproximativ un milion şi jumătate de persoane... ca in vreme de război, spun specialiştii, or de tranzitie, asta, fireşte, dacă anul 2020 îi va găsi pe români încercînd, la fel ca acum, să iasă din încîlcitul labirint al tranziţiei.

Preşedintele Constantinescu l-a primit astăzi pe James Rosapepe, ambasadorul SUA la Bucureşti. Domnul Rosapepe i-a înmînat şefului statului roman o scrisoare din partea preşedintelui american Bill Clinton, prilejuită de împlinirea a 3 ani de la împlinirea parteneriatului strategic romano-american. Încă un mesaj încurajator venit de la Washington!


Angajamentul SUA făcut în urmă cu 3 ani de a susţine Romania în eforturile de integrare in instituţiile euro-atlantice, nu s-a modificat, se arată în scrisoarea preşedintelui Bill Clinton prezentată astazi preşedintelui Emil Constantinescu de ambasadorul SUA la Bucureşti, James Rosapepe.

J. Rosapepe: Romania este un partener preţuit al Statelor Unite. Domnule Preşedinte Dvs si ţara Dvs, continuaţi să vă aflaţi în fruntea progresului spre pace şi stabilitate in Sud-Estul Europei. Apreciem în mod special sprijinul ferm pe care Romania îl oferă eforturilor NATO de a rezolva criza din Kosovo şi cooperarea constantă a Romaniei în promovarea democraţiei în Serbia.

La rîndul său, preşedintele Romaniei i-a adresat o scrisoare de răspuns preşedintelui Bill Clinton în care se arată că sprijinul pe care America şi americanii l-au acordat Romaniei în cei trei ani de la lansarea parteneriatului strategic, a determinat progrese importante în relaţiile economice şi militare dintre cele doua ţări, in lupta pentru combaterea riscurilor neconvenţionale, în consolidarea parteneriatului României cu NATO şi a şanselor de integrare in NATO. (...)

E. Constantinescu: Doresc să precizez foarte clar că nici un moment parteneriatul strategic cu SUA nu a fost gîndit şi nu este o alternativă sau un substitut la NATO. Ci, dimpotrivă, este instrumentul care pregăteşte Romania pentru integrarea in NATO. (...)
XS
SM
MD
LG