Linkuri accesibilitate

Continuăm dialogul eficient cu Ucraina


Andrei Popov la Europa Liberă
Andrei Popov la Europa Liberă

Andrei Popov: „în urma recentelor consultări cu colegii din Ucraina, am reuşit să asigurăm garanţii pentru accesul nestingherit al locuitorilor satului Palanca pe teritoriile pe care le cultivă dincolo de drum”


Ministrul adjunct de externe, Andrei Popov crede că sanitarul-şef al Rusiei şi-a depăşit mandatul când a spus că vinurile moldoveneşti sunt de proastă calitate. Andrei Popov, care este şi vicepreşedintele comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare comercial-economica i-a spus lui Vasile Botnaru într-un interviu difuzat aseară că, în ciuda disputelor politice, Moldova nu trebuie să piardă piaţa rusă.
În a doua parte a interviului, pe care vă invităm s-o ascultaţi în continuare, tema principală a fost relaţia cu Ucraina
.

Europa Liberă: Tocmai când Moscova se arată nemulţumită de calitatea vinurilor, din Ucraina auzim că Chişinăul, iarăşi, nu şi-ar fi onorat angajamentele în legătură cu transmiterea pământului de sub şoseaua de la Palanca.

Andrei Popov
: „În primul rând este vorba doar de terasament, nu de pământ. Teritoriul de sub acest sector de drum controversat rămâne teritoriul inalienabil al Republicii Moldova. La fel, ca să liniştesc ascultătorii şi să aduc mai multă claritate, la fel şi 900 de hectare, care sunt dincolo de acest sector de drum sunt şi vor rămâne cu siguranţă teritoriu al Republicii Moldova. Şi mă bucur să anunţ, că în urma recentelor consultări cu colegii din Ucraina, am reuşit să asigurăm garanţii pentru accesul nestingherit al locuitorilor satului Palanca pe teritoriile pe care le cultivă dincolo de drum, precum şi un set de condiţii pentru activitatea normală de zi cu zi a oamenilor din regiunea Palanca. Am vorbit şi despre reluarea controlului comun pe acest sector al frontierei, un lucru care vine în interesul ambelor state.

Dar, într-adevăr, în presă se discută foarte mult. Este un subiect foarte politizat, şi la Chişinău, şi la Kiev, dar din motive opuse. Politicienii ucraineni acuză autorităţile de la Kiev, că ar fi cedat interesele Ucrainei Republicii Moldova. Bunăoară, atunci când s-a făcut pachetul Giurgiuleşti-Palanca-Basarabeasca şi graniţa nu a fost trecută prin Basarabeasca, ci întreaga localitate a rămas în componenţa Republicii Moldova şi e vorba de peste o sută de hectare. Atunci când s-a obţinut accesul Republicii Moldova, 430 de metri, la Dunăre şi s-a construit un Terminal performant petrolier şi de grâne, şi acum se construieşte un port şi un terminal de containere, ceea ce afectează direct interesele Portului ucrainean de la Reni.

Iată, politicienii de opoziţie ucraineni acuză autorităţile, că au cedat interesele Ucrainei. Şi atunci, în pachetul complex Palanca-Giurgiuleşti-Basarabeasca, Moldova ar fi primit totul ce i se cuvenea la Giurgiuleşti şi la Basarabeasca, iar porţiunea de drum, de 7,7 kilometri, pe care Ucraina a transmis iniţial Moldovei în 95, nu ar fi transmisă înapoi Ucrainei în 2002, aşa cum s-a convenit.”

Europa Liberă: Ne putem aştepta ca acum Kievul va revendica revizuirea aranjamentelor?


Andrei Popov: „În pofida schimbării guvernării la Kiev, am reuşit să stabilim contacte de lucru la diferite niveluri şi să continuăm dialogul eficient, pe care l-am pornit cu vechea administraţie. Şi chiar, cum spuneam, în cazul Palancăi am reuşit să punctăm o serie de prevederi avantajoase pentru locuitorii satului Palanca. Negocierile încă nu s-au finalizat. Discutăm foarte strâns subiectul Palanca şi subiectul Giurgiuleşti, avem nevoie să confirmăm acele 430 de metri. Procesul de demarcare nu s-a definitivat, dar de facto şi Portul şi Terminalul funcţionează şi cred, că în perioada următoare vom ajunge la un compromis rezonabil. Şi este foarte important, că şi din partea Uniunii Europene avem susţinere.

Uniunea Europeană încurajează Kievul şi Chişinăul să-şi reglementeze cât mai rapid, de o manieră europeană, poziţiile neconcordate, pentru a se putea concentra pe proiecte mari, strategice – infrastructură, securitate energetică, cooperare economică. Proiecte în care atât pe linia partenerului estic, cât şi pe linia altor programe europene, UE ar putea să ne ajute foarte mult să trăim ca doi vecini, aşa cum se obişnuieşte în Europa şi să nu ne împotmolim în vechile discuţii şi să nu îngustăm palitra de teme doar la subiectul demarcării. Ci să discutăm mai larg, strategic, să ne uităm în viitor.”
XS
SM
MD
LG