Linkuri accesibilitate

Spionii veniți de la răsărit


Pe aeroportul de la Viena
Pe aeroportul de la Viena

Biografii refăcute și duble identități recunoscute în afacerea spionilor ruși, incheiată prin schimbul americano-rus efectuat vineri pe aeroportul din Viena.


Astăzi la prânz, pe aeroportul din Viena au stat o vreme unul lângă altul două avioane, unul rusesc, iar celălalt american. La scurt timp, au decolat fiecare spre casă, dar fiecare cu pasagerii aduşi de celălalt – toţi, acuzaţi sau condamnaţi pentru spionaj. Portretele celor 14 agenţi schimbaţi astăzi de Statele Unite şi Rusia vă sunt prezentate pe scurt de Oana Serafim.

Singurul spion rus din lotul reţinut recent de FBI care nu s-a aflat astazi în avionul care a aterizat în cursul zilei la Viena venind de la New York, a fost Christopher Robert Metsos care a dispărut in Cipru după ce fusese eliberat pe cauţiune. Avea acte de identitate canadiene şi a fost acuzat şi de spălare de bani. Potrivit Departamentului american al justiţiei a luat bani de la un oficial rus, afiliat misiunii Federţiei Ruse la ONU şi i-a îngropat intr-o periferie a New York-ului, de unde banii au fost recuperaţi după doi ani de către o altă persoană din grupul de suspecţi.
Robert Christopher Metsos


Casa din New Jersey unde Richard și Cynthia Murphy au fost arestați de FBI
Richard si Cynthia Murphy sunt un cuplu ce a fost arestat in casa lor dintr-un cartier luxos al New York-ului. S-au prezentat ca fiind americani – bărbatul spunea ca s-a născut la Philadelphia , iar femeia la New York. In fata tribunalului ieri au mărturisit că sunt cetăţeni rusi, se numesc Vladimir si Lydia Guryev si au 44 si 39 de ani.

Donald Howard Heathfield si Tracey Lee Ann Foley au fost arestaţi la Boston şi s-au prezentat ca cetăţeni americani naturalizaţi din Canada. Potrivit procuraturii, bărbatul s-a întilnit cu un angajat guvernamental american în legătură cu cercetările în domeniul armelor nucleare. Bărbatul a preluat identitatea unui canadian mort in 2005. In realitate , au mărturisit ieri in faţa tribunalului erau cetăţeni ruşi şi se numesc Andrei Bezrukov si Elena Vavilova.

Michael Zottoli si Patricia Mills s-au mutat in 2009 din Seattle la Arlington, aproape de Washington, unde au fost arestaţi. Potrivit actelor de identitate bărbatul era cetătean american si femeia canadiana. După arestare şi-au declarat adevărata identitate: Mihail Kutzik, de 49 de ani şi Natalia Pereverzeva, de 36 de ani. Amindoi cetăţeni ruşi. Bărbatul a dezgropat banii îngropaţi intr-o periferie newyorkeză de Metsos.

Juan Lazaro si Vicky Pelaez au fost arestaţi la locuinţa lor din Yonkers, la nord de New York. Femeia, născută în Peru scria articole la cotidianul de limba spaniola newyorkez, El Diario. Potrivit procuraturii, se întilneau în America de Sud cu oficialii ruşi care le dădeau ordine. Bărbatul este cetăţean rus și numele real este Mihail Vasemkov, în vîrstă de 66 de ani.

Avocatul doamnei Peleaz a dat detalii presei ieri: „Promisiunea ce i-a fost făcută de către guvernul rus clientei mele este o pensie de 2000 dolari pe viaţă, indiferent unde se va afla. Poate să meargă în Rusia sau oriunde doreşte in lume. Ea va merge in Peru...”

Mihail Semenko a fost arestat la Arlington, este cetăţean rus şi este acuzat că ar fi folosit echipamente de comunicaţii sofisticate şi a făcut declaraţii incriminatoare unui agent sub acoperire, ce s-a prezentat ca oficial rus.

Anna Chapman
Persoana cea mai cunoscuta din întregul grup este Anna Chapman. Pe numele ei adevărat Anya Kuşcenko, a fost arestata in Manhattan unde conducea o agenţie imobiliară prosperă, care valora 2 milioane de dolari. Cel puţin aşa a declarat avocata ei in faţa tribunalului săptămîna trecută. De 28 de ani, fotografia ei s-a aflat pe primele pagini ale ziarelor internaţionale si pe retelele de socializare pe internet.

Avocatul ei declara ieri: „In baza acordului pe care l-a semnat se poate intoarce in Statele Unite numai daca va obtine vreodată aprobarea guvernului american, dar este foarte puţin probabil ca asta să se întimple vreodată şi pot să va spun ca ar fi preferat să ramînă în Statele Unite.
Robert Baum , avocatul Annei Chapman, adresîndu-se reporterilor


Cine sunt acum cei 4 presupuşi spioni occidentali puşi în avion la Moscova pentru acest schimb?

Trei dintre ei erau in detenţie condamnaţi pentru spionaj. Al patrulea, Ghenady Vasilenko fusese condamnat pentru port ilegal de armă. Vasilienko este un fost agent KGB, in timp ce Alexandr Zaporijsky a fost colonel in Serviciile de Informatii Straine ale Federaţiei Ruse. Serghei Skripal a fost si el colonel, dar în serviciile de informaţii ale armatei.
Colonelul Sergei Skripal în momentul condamnării sale în 2006


Al patrulea din acest „lot”, este cercetătorul Igor Sutiaghin, care a scris o carte despre forţele strategice nucleare ale Rusiei şi a lucrat la un institut de cercetări pentru Statele Unite şi Canada din cadrul Academiei de Stiinte a Rusiei. A fost într-un lagăr din Siberia de cînd a fost condamnat, din 2004. A stat in arest preventiv alţi 5 ani. Timp de 11 ani a declarat că este nevinovat şi ca nu a spionat pentru nimeni. Acum, pentru a fi eliberat a semnat că îşi recunoaşte vine.

Tatal lui a declarat colegilor noştri de la Radio Svoboda: „A doua zi , ne-am dus la Lefortovo. In cele 2 zile cînd a avut loc transferul a slăbit foarte mult. Era necăjit că a fost pus să semneze un document în care unul din puncte era că îşi recunoaşte vina. Ceva ce n-a vrut să faca timp de 11 ani. Cum s-ar putea să nu fi distrus dupa asa ceva ? Este o mîrşăvie. Ce a căutat să obţină KGB-ul de la el timp de 11 ani, le-a fost oferit acum. Nu a avut de ales. I s-a spus, sau semnezi asta sau stii ce te aşteaptă... Si el ştie ce viaţă a avut în acesti 11 ani. N-a avut de ales, de aceea era la pămînt. A fost forţat să semneze hîrtia...”
Expertul în controlul aremlor nucleare Igor Sutiagin
XS
SM
MD
LG