Linkuri accesibilitate

„Simţul normalităţii regăsite”


Consulatul României de la Bălți
Consulatul României de la Bălți

Șeful diplomației române, Teodor Baconschi la Bălți: „am demonstrat că apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană este direct proporţională cu temperatura relaţiei noastre bilaterale.”


Începînd de luni, 12 iulie, moldovenii vor putea cere vize româneşti şi alte documente la două noi consulate, în afara celui de la Chişinău. După o aşteptare de câţiva ani, astăzi au fost inaugurate festiv, în prezenţa oficialilor români şi moldoveni, consulatele de la Cahul şi Bălţi. Ministrul de externe al României, Teodor Baconschi, a participat la ceremonia de la Bălţi şi a mers apoi la Chişinău, unde a susţinut o conferinţă de presă la care a participat şi Vasile Botnaru.

„Simţul normalităţii regăsite”, - aceasta este sintagma, pe care ministrul Baconschi a atribuit-o relaţiilor moldo-române, soldate cu rezultate vizibile. Or, deschiderea celor două consulate, la Bălţi şi Cahul, este o confirmare de netăgăduit a acestei estimări.

Miniștrii de externe Teodor Baconschi și Iurie Leancă la ceremonia de inaugurare a Consulatului de la Bălți
Teodor Baconschi: „În aceste nouă luni, în care guvernele noastre au conlucrat intens şi cu simţul normalităţii regăsite, am demonstrat că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană este direct proporţională cu temperatura relaţiei noastre bilaterale. Cu alte cuvinte, cu cât cele două state, guverne şi societăţi se înţeleg mai bine, cu atât orizontul european al Republicii Moldova se lărgeşte şi se apropie, totodată.”

Şeful diplomaţiei române s-a arătat încrezător, că România va putea ajuta Republica Moldova să obţină, din alinierea la standardele europene, rezultate pe care să le simtă întreaga populaţie.

Teodor Baconschi: „A doua reuniune de la Luxemburg, domnule ministru, la care am participat împreună, a fost mai bună decât prima. Sperăm, că cea de la Chişinău să fie şi mai bună şi mai consistentă, aducând în prim planul dialogului Dumneavoastră cu Uniunea Europeană, state membre şi instituţii, un calendar din care să nu lipsească acordul de liber schimb, procesul de liberalizare a vizelor şi toate celelalte subiecte, care, odată realizate, vor putea să permită viitoarelor generaţii din Republica Moldova să se simtă aşa cum e normal să se simtă – ca parte a Europei.”

Șeful diplomației române


Întrebat de Europa Liberă, ce sarcini concrete rezultă din estimarea preşedintelui Băsescu, care s-a referit la potenţialul destabilizator al aflării în Transnistria a trupelor ruseşti, ministrul Baconschi a spus, că formatul 5+2 este acea platformă, pe care e posibilă identificarea soluţiilor.

Teodor Baconschi: „În ultima vreme vocea noastră nu mai e singulară. Din acest punct de vedere l-am auzit spunând acelaşi lucru cu privire la Transnistria pe domnul Guido Westerwelle, ministrul de externe german. A spus asta la Bucureşti, presupun că a repetat acest lucru şi la Chişinău, unde şi-a continuat turneul. România nu face parte din formatul de negociere 5+2, dar credem, că acest format va fi reactivat, cu un plus de greutate politică din partea Uniunii Europene. Pentru că în momentul în care jucători majori, precum Germania, sperăm că ea să fie urmată şi de alte state fondatoare ale Uniunii Europene, se implică pentru a găsi o soluţie paşnică, cu respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Rrepublicii Moldova, presupun că este în interesul tuturor statelor din regiune, precum şi al Uniunii Europene, dar şi al Federaţiei Ruse, să găsim împreună o soluţie la acest conflict artificial, cu potenţial destabilizator şi care inhibă de prea multă vreme şansele aceste regiuni, din vecinătatea Uniunii Europene, de a se dezvolta, de a primi investiţii, de a se angaja într-o cooperare regională mult mai intensă şi de a-şi oferi astfel un viitor mai bun.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG