Linkuri accesibilitate

„Ce-o să facem mai departe?”


Inundațiile în lunca Prutului
Inundațiile în lunca Prutului

Victor Bodiu: „Se vor aloca mijloace băneşti pentru cei care vor să construiască case; până maxim în luna noiembrie-decembrie urmează să fie asigurate cu locuri de trai toate persoanele, care au suferit în urma inundaţiilor.”


3000 de oameni siliţi să-şi părăsească locuinţele, un mort, un dispărut şi pagube materiale încă neevaluate pe deplin – acesta este bilanţul, din păcate în continuă schimbare, al inundaţiilor de la Prut. Ultimele evoluţii, în relatarea Valentinei Ursu
.

Inundaţiile continuă să facă ravagii, iar meteorologii avertizează că, deocamdată, vremea nu se îmbunătăţeşte. Sute de oameni, locuitori ai satelor aflate în stare de alertă, nu au închis un ochi nopţi la rând din cauza apelor, care le-au distrus gospodăriile.

- „Casa mea s-a desfăcut aşa, ca zămosul. Iaca nu pot să deschid o uşă.”
- „A picat şi podurile, tot e lăsat, nimic, nimic nu poţi.”
- „Am rămas străini, n-avem locuinţă. Sunt mai mulţi. Unde să ne ducem?”
La Nemțeni


- „Iaca aici ne e casa, e prăbuşit tot. N-am dovedit nimic să iau din casă. Când am dat să iau păsările, apa era aici, la picioarele mele. Eu ştiu unde ne-a duce? Unde şi cum? Măcar o cameră acolo, să-mi dea pe undeva.”
- „Aşa ne-a spus, că poate pe unde sunt case, să cumpărărm, dacă nu, ne-o spus că are să ne ajute cu ceva. Sperăm. Macar două odăi să am, o căsuţă.”
- „Ce-o să facem mai departe? Nu ştiu.”

Guvernul dă asigurări că toate persoanele rămase fără case în urma calamităţilor vor avea locuinţe cel târziu până în iarnă. Declaraţia a fost făcută pentru Europei Libere de către ministrul de stat, Victor Bodiu, preşedinte al grupului de lucru ce se ocupă de administrarea situaţiei în localităţile afectate de inundaţii.

Victor Bodiu
Victor Bodiu: „Se vor aloca mijloace băneşti pentru cei care vor să procure, sau să construiească case. Se vor construi case pentru cei care vor dori acest lucru. Din informaţia prezentată de Ministerul Construcţiilor, până maxim în luna noiembrie-decembrie urmează să fie asiguraţi cu locuri de trai toate persoanele, care au suferit în urma inundaţiilor.”

Potrivit spuselor ministrului Finanţelor, statul dispune de resurse materiale, necesare pentru a face faţă situaţiei din zonele calamitate. Veaceslav Negruţă se afla la Nemţeni, când a fost contactat de Europa Liberă.

Veaceslav Negruţă: „Am pornit procesul de distribuire a banilor, care au fost coletaţi de la concetăţeni pe parcursul zilelor, pentru că lumea aici are nevoie de aceşti bani. Suntem în sat. Am pornit acum procesul la Nemţeni, urmează altele două sate. Oamenii care au casele inundate primesc un ajutor, un prim ajutor din partea Guvernului, care a lansat această coletare de fonduri.”

Europa Liberă: Ce fac sinistraţii cu 500 de lei? Ce pot face?

Veaceslav Negruţă: „Deocamdată măcar să-şi asigure necesarul minim pentru aceste următoare câteva zile. Ulterior, după retragerea apelor, va fi făcută o estimare a pierderilor pentru fiecare gospodărie în parte şi vom veni cu ajutor din partea Guvernului.”

Europa Liberă: Câţi bani s-au acumulat în contul pe care l-aţi deschis?

Veaceslav Negruţă: „Ceva mai mult de 400 de mii coletaţi în aceste două zile. E vorba de bani, donaţii de la concetăţenii noştri, de la agenţii economic. Dar am mai avut în acest cont şi un mic sold, cu care am intrat. Asta ne permite astăzi să împărţim primul ajutor de 750 de mii de lei.”

În satul Cotul Morii, din raionul Hânceşti, nivelul apei ar mai putea creşte cu încă 30 de centimetri, spun autorităţile. Aici a fost înghiţit de ape şi Oficiul poştal, aşa cum ne-a informat Alexandru Oleinic, ministrul Tehnologiilor Informţaionale şi Comunicaţiilor.

Alexandru Oleinic: „În satul Cotul Morii este evacuat şi Oficiul poştei şi Oficiul întreprinderii Moldtelecom. Acum lucrăm ca să asigurăm cu acces la telefonie a cetăţenilor, care sunt evacuaţi.”
Inundațiile Prutului


Europa Liberă: Tocmai e perioada când cei vârstnici ar trebui să-şi ridice şi pensia.

Alexandru Oleinic: „Aici n-o să fie nici o reţinere, fiindcă sunt preveniţi toţi colaboratorii Poştei Moldovei şi asistenţii sociali, în ceea ce ţine de asigurarea cu pensii la timp.”

Şeful Agenţiei Apele Moldovei, Ion Lupu, a declarat pentru Europa Liberă că pericolul inundaţiilor se menţine.

Ion Lupu: „Actualmente la Costeşti încă volumul de ape evacuat este de 80 de metri cubi pe secundă. Acest volum va fi şi în zilele următoare, fiindcă vine viitura din munţii Carpaţi şi suntem nevoiţi ca acest volum de apă să fie evacuat de la barajul de la Costeşti-Stânca.”

Directorul Serviciului Hidrometeorologic de stat, Ilie Boian, spune că veştile nu sunt deloc bune.

Ilie Boian: „Sectorul Criva şi Reuţi avem o creştere de nivel cu 1-3 metri, iar în perioada 9-12 iulie, conform avertizării hidrologice, se aşteaptă ca nivelul apei pe sectorul Criva-Costeşti va creşte cu 6 metri faţă de nivelul din 8 iulie. Cât priveşte situaţia mai jos de Costeşti, pe segmentul Costeşti-Ungheni este în creştere lentă, iar mai jos de Ungheni, Ungheni-Leova situaţia s-a stabilizat, iar mai jos de Leova este în creştere cu 0,5 metri. La fel, nivelul apei este destul de înalt în Dunăre şi o parte din apa Dunării pătrunde în Prut, provocând niveluri înalte ale apei.”

Potrivit datelor preliminare, în această dimineaţă cifra caselor inundate s-a ridicat la aproape 500. Cea mai gravă situaţie este în satul Nemţeni, unde o persoană şi-a pierdut viaţa şi alta a fost dată dispărută.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG