Linkuri accesibilitate

Lumea din jur - Fotografiat și filmat la maternitate contra 200 de lei


Sergiu Ostaf (CREDO): „Dacă s-a făcut contrar voinţei, dacă nu a făcut parte dintr-o prescripţie de tratament obligatoriu, atunci este clar că este contrar legii”.


Femeile care au născut un copil în Maternitatea nr. 1 din Chişinău, de fapt cea mai mare maternitate din capitală, înţeleg de ce în ultima vreme în reţelele sociale de pe internet au apărut mesaje de felul următor: „Cind se face externarea de la maternitate, parintii sunt obligati sa treaca printr-o camera speciala unde te filmează şi te fotografiaza ca apoi sa-ti ceara citeva sute de lei pentru poze şi un filmuleţ. Am patit asa ceva cu un an in urma, - mai scrie autoarea mesajului -, (le-am aratat un degetzel ..|.. ), acum si un coleg mi-a zis ca procedura a ramas la fel. Asta ce se cheama?”, se întreabă semnatara unui astfel de mesaj.
Pablo Picasso, Maternitate, 1905


După ce l-am citit pe o pagină web a unei reţele sociale, dar şi zecile de comentarii care l-au urmat, mai toate exprimând nemulţumirea unor cupluri care au trecut prin aceeaşi situaţie, am mers la faţa locului ca să văd cum stau lucrurile. Un proaspăt tătic, care s-a prezentat drept Vitalie Mazur, mi-a spus că tocmai a aflat despre faptul că nu-şi va vedea fiica pînă nu va trece printr-o ceremonie în timpul căreia va fi fotografiat şi filmat, iar dacă va dori să-şi păstreze înregistrările, va trebui să plătească: „200 de lei. Mi s-a spus că dacă nu am toată suma acum, pot plăti o parte acum, o parte pe urmă, cînd voi lua pozele. Eu de exemplu îs împotrivă la treaba asta. În primul rînd pentru că nu am fost anunţat, în ultimul moment mi s-a spus.”

Iată şi alte cîteva opinii:
- „Eu am refuzat – mă grăbesc acasă.”
- „Starea familială e grea - unul e mai bogat, altul e mai sărac. Noi vrem mai repede acasă, de acuma acolo o să facem - şi fotografii, şi toate. Nu-i numaidecît aicea – aşa oficial...”

Iată însă cum răspunde acestor nemulţumiri Victor Savin, directorul maternităţii: „Este vorba despre nişte servicii prestate de un agent economic. Dar ele nu sunt obligatorii. Cei care nu doresc, nu pot fi impuşi. De doi ani de cînd există aceste servicii, nu am avut nici o reclamaţie.”

Mai multe femei cu care am discutat la aceiaşi maternitate mi-au spus că s-ar fi simţit presate de unii angajaţi ai maternităţii ca să accepte ceremonia de la externare şi s-au jenat să răspundă cu refuz.

Sergiu Ostaf
L-am întrebat pe directorul centrului de resurse pentru drepturile omului CREDO, Sergiu Ostaf, cum poate fi înţeleasă această situaţie şi ce-ar trebui să facă părinţii care cred că au fost presaţi să accepte ceva contrar voinţei lor: „Dacă s-a făcut contrar voinţei, dacă nu a făcut parte dintr-o prescripţie de tratament obligatoriu şi absolut necesar, atunci este clar că este contrar legii. Din păcate însă, această situaţie s-ar putea să nu fie pasibilă litigiilor judiciare. Dar aceşti părinţi ar trebui să folosească puterea cuvîntului, a mass-media, pentru a face cunoscută situaţia. Deci, nu-i neapărat de apelat la instanţă.”

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG