Linkuri accesibilitate

CSJ pune cruce referendumului dorit de Valeriu Pasat


Ei nu au nevoie de semnături, ci de capital social şi netransparenţă a surselor, pentru că partidele politice sunt monitorizează strict cum cheltuie banii.


Curtea Supremă de Justiţie a confirmat astăzi verdictul Curţii de Apel împotriva colectării semnăturilor pentru organizarea unui referendum asupra predării obligatorii a ortodoxiei în şcoli. În ciuda deciziei de judecată, bazată pe încălcările comise la înfiinţarea grupului de iniţiativă, liderul acestui grup, Valeriu Pasat a spus astăzi că adunarea semnăturilor va continua. Relatează Liliana Barbăroşie:

Cum decizia Curţii Supreme de Justiţie este irevocabilă, referendumul iniţiat de Valeriu Pasat nu poate fi desfăşurat. Acesta afirma, insa, ca, oricum, nu va renunţa şi chiar de maine va incepe colectarea semnaturilor:
„A fost o decizie luată sub influenţa oponenţilor noştri politici. Noi de mîine începem totuşi colectarea semnăturilor. Le vom colecta şi depune la CEC şi Parlament. Prin instrumentul pe care l-am creat - partidul politic, vom obţine această decizie. Partidul este un instrument pentru a realiza o idee mare – ideea predării ortodoxiei în şcoli.”

Membrii grupului de iniţiativă pentru un stat laic secular creat pentru a se opune unui referendum pro-ortodoxie susţin însă că chiar dacă va colecta semnături, Valeriu Pasat nu va mai putea organiza un referendum. Potrivit lui Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului CREDO:
„Ei colectează semnături ca şi cum eu acuma aş merge de la casă la casă şi aş ruga oamenii să semneze că eu am ochi frumoşi. Dar această acţiune nu mai are finalitate – ei nu pot depune nicăieri aceste semnături. Dar eu vă asigur că ei nu au nevoie de semnături, ci de capital social şi netransparenţă a surselor. Pentru că partidele politice sunt monitorizează strict cum cheltuie banii, dar un grup de iniţiativă de acest gen nu este monitorizat. Partidele nu au voie să fie finanţate din exterior, iar în cazul acesta este un grup neformalizat şi nimeni n-ar putea să-i tragă la răspundere.”

Grupul de iniţiativă din care face parte Sergiu Ostaf se opune unui referendum în problema pregării obligatorii a ortodoxiei în şcoli pentru că aceasta ar fi o încălcare a Constituţiei ce declară biserica separată de stat, iar învăţămîntul laic în totalitate. Comisia Electorală Centrală a permis însă unui grup de iniţiativă să colecteze semnături în favoarea acestui referendum, decizie care a fost contestată în judecată. Curtea de Apel a respinns acum cîteva săptămîni colectarea de semnaturi pentru initierea referendumului dar Comisia Electorală Centrală a facut recurs la Curtea Suprema. Între timp, guvernul a aprobat o hotarare care prevede ca din toamna religia va fi predata ca materie optională, in clasele I-IX, cu acordul parintilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG