Linkuri accesibilitate

Un celebru pianist rus și o afacere sordidă de pedofilie în Tailanda


Mihail Pletnev
Mihail Pletnev

Pianistul și dirijorul Mihail Pletnev, consilier pentru afaceri culturale al președintelui Rusiei a fost inculpat în Tailanda sub acuzația de violare a unui minor de 14 ani.


Consilier al președintelui Medvedev pentru afaceri culturale, pianist renumit, după ce în 1978, la 21 de ani, a cîștigat primul premiu la Concursul Ceaikovski din Moscova, fondator în 1990 și dirijor al Orchestrei Naționale a Rusiei, prima formațiune orchestrală total independentă din 1917 încoace, Mihail Pletnev este o personalitate celebră în cercurile culturale și oficiale ruse. In orice caz, suficient de cunoscută, pentru ca, imediat după arestarea sa de către poliția tailandeză, cu două zile în urmă, și inculparea pentru viol asupra unui minor, Moscova să-și exprime „marea neliniște” și să dea dispoziții „urgente” ambasadei sale din Tailanda să-i acorde asistența necesară.

Pletnev a fost ajutat și, după ce a plătit o cauțiune redusă, cca. 7 300 de euro doar, a fost pus în libertate și repatriat rapid, astăzi, la Moscova. După afacerea spionilor ruși din Statele Unite, în curs de rezolvare, o afacere internațională de pedofilie, în care este implicat un consilier al președintelui Medvedev, nu este, evident, un adaos de glorie la imaginea Rusiei actuale. Faptul explică de ce avocatul lui Pletnev, angajat de ambasada rusă din Tailanda, a cerut imediat dar fără succes - se afirmă în cotidianul Libération - ca „această informație [cea a inculpării dirijorului pentru viol asupra unui minor] să nu fie divulgată”.

Or, afacerea sordidă, una din multele de acest gen pentru care este renumită Tailanda și în special stațiunea de vacanță sudică Pattaya - unde Pletnev este, între altele, co-proprietarul unui așa-numit Euro-Club și Restaurant, și al unui hotel - a fost instantaneu mediatizată atît de presa locală cît și de cea internațională. Actul de acuzare afirmă că Pletnev ar fi violat de două ori un băiat de 14 ani, care locuise timp de un an în vila sa. Poliția a aflat informația în cadrul unei anchete asupra unei rețele de pedofili, căreia îi aparținea un prieten tailandez al lui Pletnev.

Mihail Pletnev interogat de un polițist la reședința sa de la Pattaya (Tailanda)
Pianistul și dirijorul a declarat în mai multe interviuri că nu a fost niciodată implicat în afaceri ilicite cu copii, dar nu a exclus ca pe computerele din casa să se se găsească material pornografic, dat fiind că prietenul său avea cheile casei.

Intre timp, în presa rusă (Moskovsky Komsomolets), fără să se citeze sursele, s-a afirmat că Mihail Pletnev a mai fost odată acuzat de abuzarea unui copil, în cursul unui turneu în Japonia. Iar mediatorul pentru drepturile copiilor de pe lîngă președinția rusă, Pavel Astahov a anunțat că va deschide o anchetă asupra afacerii Pletnev.

Lupta împotriva pedofiliei este de actualitate atît în Tailanda cît și în Rusia, în ciuda obstacolelor pe care le întîmpină din partea unor cercuri de influență. Pletnev, care s-a angajat să apară în fața tribunalului tailandez la 19 iulie, riscă, în caz de confirmare a faptelor, o pedeapsă cu pînă la 20 de ani închisoare.

Subiectul este extrem de sensibil și în Rusia, unde anul trecut s-au înregistrat peste o sută de mii de infracțiuni comise împotriva copiilor și unde, același mediator Pavel Astahov, declara presei că suspectează în Duma de Stat existența unui lobby pedofil care finanțează asemenea practici și împiedică adoptarea legii și a amendamentelor la Codul penal referitoare la combaterea și pedepsirea aspră a pedofiliei.
XS
SM
MD
LG