Linkuri accesibilitate

Cianurile și soarta Roșiei Montana


Daca declarația comisarului european de mediu reprezintă cu adevărat poziția Comisiei Europene, e posibil ca exploatarea de la Roșia Montana să înceapă, iar o mare parte a Munților Apuseni să fie distrusă.


Mai mulţi activişti „Greenpeace” din România şi Ungaria au blocat astăzi accesul angajaţilor la „Roşia Montană Gold Corporation”, unul din cele mai controversate proiecte miniere din Europa, aflat în Munţii Apuseni. Activiştii pentru protecţia mediului spun că mina de aur va fi un pericol pentru natură, dar proprietarii spun că este absolut sigură şi că va fi benefică pentru economia regiunii şi a României. În dispută s-au implicat din nou şi instituţiile europene, aşa cum veţi auzi în relatarea Sabinei Fati
.

Exista presiuni mari atit in Romania, cit si in afara pentru inceperea exploatarii aurului de la Rosia Montana. Problema este, insa, ca Gold Corporation, compania canadiana care a concesionat locul vrea sa extraga aurul folosind tehnica cianurilor, proces care ar duce la distrugerea unei suprafete de peste 16 kilometri patrati, care include ruinele cetatii romane Alburnus Maior, doua biserici construite cu peste 100 de ani in urma si cimitirele comunitatilor romana, maghiara si germana.

Compania nu a primit inca autorizatiile de mediu, iar Parlamentul European a votat deja o rezolutie prin care se interzice folosirea cianurilor in exploatatiile miniere din Uniunea Europeana. Asociatia Europeana a Industriilor Miniere a dat insa publicitatii o declaratie a comisarului de mediu care contrazice votul din legislativul comunitar. Potrivit declaratiei comisarului Janez Potočnik, nedezmintita pina acum „interzicerea totala a cianurii in activitatile miniere nu este justificata din punctul de vedere al mediului si al sanatatii”.

Guvernul Romaniei a trecut printre prioritătile sale exploatarea de la Rosia Montana, dar deocamdata lucrarea depinde de ministrul mediului, Laszlo Borbely, care reprezinta formatiunea maghiara. Cum Ungaria se opune in mod oficial exploatarii pe baza de cianuri, dupa un accident similar din 2000, nici ministrul Borbely nu se grabeste sa ia o decizie.

Clarificarea lucrurile la Comisia Europeana ar putea totusi schimba lucrurile, desi Budapesta va continua sa se opuna cu vehementa, fiindca acum zece ani o companie miniera din vestul Romaniei care folosea cianura a poluat apele Tisei si ale Dunarii provocind moartea a peste 1200 de tone de peste si contaminarea resurselor de apa pentru doua milioane de oameni. In ultimii 20 de ani au existat mai mult de 30 de incidente in toata lumea.

Partidul democrat-liberal aflat la guvernare in Romania insista pentru extragerea aurului de la Rosia Montana, desi statul este actionar minoritar, iar cantitatea de aur care s-ar putea extrage va valora circa 12 miliarde de euro, adica suma de bani imprumutata de Romania de la Fondul Monetar International si cheltuita intr-un an de zile pentru pensii si salarii.

Daca declaratia comisarului european de mediu reprezinta cu adevarat pozitia Comisiei Europene, e posibil ca exploatarea de la Rosia Montana sa inceapa, iar o mare parte a Muntilor Apuseni sa fie distrusa, intr-un loc in care Academia Romana a descoperit specii rare de plante si insecte si in care se afla o mina de aur din vremea romanilor, cea mai veche din Europa.
XS
SM
MD
LG