Linkuri accesibilitate

Aglomerația la Consulatul României de la Chișinău va fi în curînd redusă


Mihai Căpătînă
Mihai Căpătînă

Mihai Căpățînă: Odată cu deschiderea de vineri a celor două consulate generale de la Bălţi şi Cahul sigur cozile respective se vor micşora


Valentina Ursu, corespondenta noastră a stat de vorbă tot astăzi cu Mihai Căpăţînă, secretar-general la ministerul moldovean de externe, despre şansele ca deschiderea noilor consulate româneşti să rezolve problema aglomeraţiei insuportabile de la consulatul din capitală.

Mihai Căpăţină: „Cu adevărat, la ziua de astăzi, cea mai mare aglomeraţie este la Consulatul României de la Chişinău. Zilnic solicitanţi pentru vize sau alte servicii consulare sunt în jur de o mie de oameni, capacităţile Consulatului sunt în jur de 800-870 de oameni. Sunt zilnic primiţi pentru a depune actele, atât pentru vize, cât şi pentru cetăţenie şi alte servicii consulare, care sunt prestate de către Consulat.”
In fața Consulatului României la Chișinău


Europa Liberă: Credeţi că aceste două noi consulate, care urmează să fie deschise la Cahul şi Bălţi, ar putea să atenueze problema?


Mihai Căpăţină: „Sigur. Odată cu deschiderea de vineri a celor două consulate generale de la Bălţi şi Cahul sigur cozile respective se vor micşora şi cetăţenii din regiunea de Sud şi regiunea de Nord vor putea apela la consulatele generale de la Bălţi şi de la Cahul, care vor presta aceleeaşi servicii consulare, care le prestează şi Consulatul de la Chişinău.”

Europa Liberă: Câţi oameni în zi aceste două consulate noi ar putea să deservească?

Mihai Căpăţină: „Cred că în jur de 250-300 de persoane vor fi deservite la aceste consulate. Capacităţile lor sunt mult mai mari, nu ştiu dacă este contactat tot personalul pentru a activa la aceste consulate.”

Europa Liberă: Când se inaugurează Consulatul Republicii Moldova la Iaşi?

Mihai Căpăţină: „Sperăm în viitorul apropiat să fie inaugurat. Deoarece am dus negocieri privind închirierea unui spaţiu pentru oficiul consulatului. La moment aşteptăm propunerile din partea Primăriei din Iaşi, deoarece ei ne-au promis, că ne vor da cu titlul gratuit un oficiu pentru acest consulat. Propuneri am avut mai multe.”

Europa Liberă: Şi perioada deschiderii când va putea fi?

Mihai Căpăţină: „Aşteptăm, de asemenea, şi acceptul de numire a consulului general al Republicii Moldova pentru Iaşi. Sperăm ca săptămâna viitoare să avem un răspuns clar, ca să vă putem comunica.”
XS
SM
MD
LG