Linkuri accesibilitate

România: șomaj în creștere, lefuri în descreștere


Institutul Național de Statistică a dat astăzi publicității date din care rezultă că lunar veniturile din România se reduc cu doi-trei euro.


Somajul contiuna sa creasca in Romania, iar daca vor fi puse in practica planurile de restructurare a sectorului bugetar pina sfirsitul anului 10 % din populatia activa a tarii nu va mai avea unde sa lucreze.

Potrivit Biroului International al Muncii, rata somajului a crescut in Romania la 8,1 % in primul trimestru. Practic in primele trei luni din acest an populatia activa a Romaniei numara aproape 10 milioane, din care circa 9 milioane au locuri de munca, in vreme ce aproximativ 800 de mii sint someri.

Conform intelegerilor cu Fondul Monetar International pina la sfirsitul lui 2010 ar mai trebui concediati pina la 100 de mii de bugetari, in vreme ce in sectorul privat se asteapta si alte contractii determinate de scaderea consumului. In acelasi timp cistigul salarial al romanilor a fost in scadere in luna mai fata de luna precedenta cu 0,6 %.

Institutul National de Statistica a dat astazi publicitatii date din care rezulta ca lunar veniturile din Romania se reduc cu doi-trei euro. Cistigul mediu lunar in Romania este de 360 de euro. Cele mai mari scaderi de lefuri cu pina la 10 % au fost inregistrate in sectorul tranzactiilor imobiliere, dar si in asigurari, in industria extractiei de minereuri neferoase, a productiei bauturilor in fabricarea produselor farmaceutice de baza, in industria mobilei. Salariile in aceste sectoare sint in scadere inca de anul trecut.

Exista insa si zone in care veniturile sint in crestere, potrivit Institutului National de Statistica din Romania. Cei care lucreaza in industria tutunului au salarii mai mari cu 11 % fata de luna precedenta, iar cei care sint incadrati in activitati de extractie a petrolului sau de fabricare a produselor din cauciuc si mase plastice au lefuri mai mari cu 10 %. In industria metalurgica, in transporturile aeriene, precum si in distributia de farmaceutice au crescut deasemenea veniturile angajatilor.

Asadar criza economica ii favorizeaza in Romania mai ales pe cei care lucreaza in industriile care produc materii prime si continua sa-i defavorizeze pe cei din constructii, alimentatie si industrie usoara. In acest context guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu ii sfatuieste pe romani sa nu ia credite in euro, sugerind in acest fel ca moneda nationala ar putea sa mai piarda teren in fata celei europene, pe fondul inflatiei, care anul acesta va ajunge de la 3,5 la 8 %.
XS
SM
MD
LG